Početna Buđenje iz matriksa INTUICIJA I KVANTNI SVIJET
Buđenje iz matriksa - Odabrano - 12.02.2019.

INTUICIJA I KVANTNI SVIJET

Fizičari koriste ljudsku intuiciju za unaprjeđenje kvantnog računanja

Naša se intuicija razvije dok smo još djeca, puno prije nego što nas se indoktrinira u svijet Newtonove fizike koja nas uvelike priječi da razumijemo kvantni svijet. Ironično je to da je jedna od naših najranijih intelektualnih sposobnosti – intuicija – možda jedan od najviših oblika inteligencije koji ćemo ikada susresti u ‘svijetu odraslih’.

U kvantnom svijetu ne postoje ‘pozicije’ ni ‘brzina’. To su klasični, mehanički termini za opis svijeta koji zapravo ne postoji. No, kao male bebe mi shvaćamo kako funkcioniraju stvari, a da pritom jasno ne razumijemo određene intelektualne stvarnosti.

Psihologinje Susan Hespos sa Sveučilišta Northwestern i Renee Baillargeon sa Sveučilišta Illinois otkrile su da se ta fizička intuicija javlja već s dva i pol mjeseca starosti, a drugi znanstvenici smatraju da je intuicija vjerojatno prisutna od samog rođenja.

Aristotelove 2300 godina stare teorije, po kojima teži predmeti padaju brže od lakših, a predmeti koji se gibaju zaustavljaju se ako ih ne nastavimo gurati, do sada su bile nešto u što smo vjerovali i na čemu smo temeljili svoje pretpostavke, ali u kvantnom svijetu nema trenja. Predmeti se mogu pojavljivati i nestajati jednostavno ako ih promatramo.

Neke od naših najvećih životnih odluka temelje se na intuiciji

Činjenica da se naš um razvio do mjere da možemo izbjeći da nas se pojede te da isto tako možemo uživati u simfoniji ili prekrasnom zalasku sunca može objasniti i razvoj naše intuicije – ili je može dodatno objasniti kvantna svijest.

Gerd Gigerenzer, autor knjige Snaga intuicije: inteligencija nesvjesnoga, kaže da je on istodobno i intuitivan i racionalan. On navodi sljedeće:

„U svom znanstvenom radu imam predosjećaje. Ne mogu uvijek objasniti zašto mislim da je određeni put ispravan, ali jednostavno moram vjerovati da je tako i ići naprijed, slijedeći taj put. Usto, imam i sposobnost provjeravanja tih predosjećaja i otkrivanja na što se odnose. Tako je to u znanstvenom dijelu mog života. U privatnom se oslanjam na instinkt. Na primjer, kada sam prvi put susreo svoju ženu, s moje strane tu nije bilo nikakvih kalkulacija. Baš kao ni s njene.“

„Ustvari, neke od naših najvećih životnih odluka temelje se na ‘predosjećaju’, a ne na nekoj njutnovskoj kalkulaciji stvarnosti.“

Taj nam predosjećaj često uspješno govori što činiti u brojnim praktičnim situacijama u stvarnome životu. Zašto?

Kvantno računanje samo je oponašanje kvantne intuicije

Sve to ima još više smisla kada shvatimo najnovija istraživanja posvećena kvantnom računanju.

Obična računala koriste bitove za procesuiranje. Sve je 1 ili 0, na temelju čega se mogu kreirati sva slova i brojke te rješavati matematički i logički problemi.

Kada atom, međutim, zamijeni bit, tada i 1 i 0 mogu istodobno biti 1 ili 0. To znači da se složene matematičke kalkulacije za koje je potrebno na milijune bitova i brdo prostora za pohranu u običnu računalu mogu zbiti i provesti simultano, oslobađajući na taj način memoriju i omogućujući nevjerojatno brze kalkulacije. Međutim, naša urođena intuicija može funkcionirati na isti takav način, zadirući u sveprožimajuću kvantnu inteligenciju.

„Ako je univerzum uistinu fraktalan, povezan i holografski, to bi onda značilo da jedan jedini atom sadrži podatke o svakom univerzumu.“

Budući da smo mi samo nakupina atoma (bez obzira na fenomen dvojnosti val-čestica), tada možemo zadrijeti u kvantnu informaciju/energetsko polje. Da se poslužimo terminima iz kvantnog računanja, mogli bismo intuitivno obraditi velike ili složene podatke u tren oka jer koristimo to polje, a ne tamo neke nespretne nule i jedinice.

Zbog intuicije ljudska inteligencija nadmoćna umjetnoj

Zanimljivo je i da su fizičari nedavno iskoristili ljudsku intuiciju i inteligenciju za stvaranje boljeg kvantnog računala.

150.000 ljudi nekoliko je milijuna puta odigralo igricu Quantum Moves kako bi fizičarima pomogli dati odgovore na pitanja iz stvarnog svijeta koja se tiču njihova polja rada.

„Jednostavno igrajući igricu, igrači su riješili prava znanstvena pitanja na polju kvantne fizike te došli do rješenja koja su bila bolja od onih do kojih su mogli doći fizičari i najsavršeniji algoritmi.“

O tome svakako vrijedi razmisliti.

Dokaz je to da je ljudska inteligencija još uvijek bolja od umjetne, ali i ukazuje na to da intuicija vjerojatno proizlazi iz kvantnog polja kojega smo svi dio.

 

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…