METAMORFOZA

Svemu što smo naučili o svijetu došao je kraj. Započinje nova era

[Napomena urednika portala Nexus-Svjetlost: Objavljujemo uvodnik iz lista Al-Watan u kojem Thierry Meyssan opisuje svojim sirijskim čitateljima povlačenje američke vojske iz njihove zemlje. Tekst iznosi određene informacije koje su zapadni mediji prešutjeli, a koje bacaju svjetlo na način na koji su ovu odluku donijeli predsjednik Trump sa svojim saudijskim i katarskim saveznicima te sa svojim ruskim partnerima…]

 

Sirija je bila pretvorena u bojno polje država iz raznih krajeva svijeta. Tu su se sučelile Sjedinjene Države i Rusija. Dana 20. prosinca 2018. Washington je odlučio povući se bez ikakve kompenzacije.

„Taj datum bit će upamćen u povijesti svijeta kao najvažniji poslije 26. prosinca 1991. (raspad SSSR-a).“

Raspad NATO-a

Tijekom 27 godina svijet je bio unipolaran.  Sjedinjene Države tada su bile glavna svjetska ekonomska i vojna sila i jedini gospodar zbivanja.

Prije tri godine, kada ih je prestigla Kina, izgubile su svoj ekonomski status. Status vodeće sile s konvencionalnim naoružanjem morale su ustupiti Rusiji. Sada su, suočene s ruskim hipersoničnim oružjem, izgubile primat i prve nuklearne vojne sile.

Predsjednik Trump i general Mattis održali su obećanje da će dokinuti američku podršku džihadistima, kao i obećanje da će povući svoju vojsku iz borbenih zona u Siriji i Afganistanu. Međutim, za Mattisa kraj antidaeške koalicije koja okuplja 73 države oko SAD-a naviješta raspad NATO-a.

Kao vojnik, ne može prihvatiti rizik da bude bez alijansi. Nasuprot tome, predsjednik Trump tvrdi da pad Sjedinjenih Država ne dopušta toj zemlji da vodi rat, kakav god bio. Po njegovom mišljenju, nemoguće je da SAD nastavi zapovijedati savezničkim snagama, a hitno je potrebno stabilizirati američko gospodarstvo.

Svoju odluku predsjednik Trump prethodno je pomno razmotrio.

Odluka je uslijedila nakon posjeta zamjenika ruskog premijera Jurija Borisova, ujedno direktora vojno-industrijskog kompleksa te zemlje. U tu svrhu on ima na raspolaganju poseban budžet koji izmiče kontroli Zapada i ne pojavljuje su u službenom državnom proračunu. Kod takvog budžeta uzimaju se u obzir uvjeti za obnovu i nadolazeće ekonomske odnose, ali samo u rubljima te iz posebne banke koja ne priznaje dolar.

Slika iznad: Predsjednik Donald Trump i potpredsjednik Mike Pence razgovaraju s ministrom obrane Jimom Mattisom.

Započinje nova era

Ova odluka uslijedila je također nakon putovanja arapskog državnog čelnika Omara al-Bashira u Damask. Predsjednik Sudana predstavljao je svoje kolege iz Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije i Katara. Čim je obavijestio predsjednika Trumpa o svom susretu s predsjednikom Basharom al-Assadom stigla je informacija o povlačenju američke vojske.

Potom je razmotren plan reintegracije kurdskih boraca u Sirijsku arapsku vojsku uz pomoć Irana. Ova reintegracija bila bi provedena putem intervencije glavne iračke šijitske građanske vojske.

Istovremeno, dogovor stoljeća nije bio najavljen, ali je već bio započeo. Hamas se više ne bori protiv Izraela, već ga ovaj sada financira, preko Katara. Hašemitska monarhija morat će prihvatiti vladavinu nad Palestincima, uz rizik da ju ovi svrgnu. U roku od nekoliko sljedećih godina aparthejdski režim u Tel Avivu vjerojatno će doživjeti istu sudbinu kao i režim u Pretoriji.

Svijet se ne razvija onako kako smo mislili – iz unipolarnog sustava u multipolarni. Naravno, još uvijek će postojati strana euroazijske Rusko-kineske unije, ali više neće biti nikakvog Zapada. Odjednom će svaka država članica NATO-a povratiti svoju nezavisnost. Vjerojatno će neke od tih država preuzeti inicijative, uvjerene da znaju što je potrebno činiti. Čak je moguće da će međusobno zaratiti.

Svemu što smo naučili o svijetu došao je kraj. Započinje nova era.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…