Početna Doba razotkrivanja KOJA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA NAS OČEKUJU U 2019.? Dvorana spisa u Velikoj piramidi, novi Kumranski svitci…
Doba razotkrivanja - Odabrano - 18.01.2019.

KOJA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA NAS OČEKUJU U 2019.? Dvorana spisa u Velikoj piramidi, novi Kumranski svitci…

Otkrića u svijetu arheologije svake godine bacaju novo svjetlo na povijesne događaje. Rachel Tsoumbakos za portal Inquisitr navela je najveća otkrića u prošloj, kao i predviđanja što bi se sve moglo otkriti u tekućoj godini

Najveća ‘ledara’ (posebno dizajnirana kuća za pohranu leda) Britanije iz 18. stoljeća, 1700 godina stare rimske statue na području današnjeg Izraela, 4400 godina stara grobnica svećenstva u Egiptu i figurica keltskog boga Cernunnosa iz 2. stoljeća samo su neka od renomiranih otkrića koja su novinarku potakla na predviđanje budućnosti. A ako barem jedna od navedenih stavki bude otkrivena očekuje nas ludo razdoblje.

Tajna ‘šupljine’ u Velikoj piramidi

Iako su komore već od ranije poznata stvar, očekuje se da će se ove godine rasvijetliti pozadina ‘tzv. Velike dvorane u Velikoj piramidi’. Praznina je otkrivena prije dvije godine, dugačka je tridesetak metara i službeni kanali pretpostavljaju da bi ‘hodnik mogao voditi do Kufuovog sarkofaga’. Ipak, do danas nije otkriveno što praznina doista jest. Zato su tu teorije poput one o ‘zatvorenom građevinskom hodniku’, ‘skrivenoj grobnoj komori’, ‘nizu manjih komora’ i dr.

Kufuovi papirusi

Arheolozi su otkrili papiruse u Wafi al-Jarfu na Crvenom moru te se vjeruje kako su stari više od 4500 godina i dolaze iz ‘vremena vladavine Kufua (Keopsa)’. Među papirusima otkriven je dnevnik nadzornika Merera u kojem su opisani detalji izgradnje piramide. Kako je do danas preveden tek manji dio, za očekivati je da ćemo ove godine dočekati vrlo vrijedne informacije.

Nova kumranska špilja

Za sve fascinirane svitcima s Mrtvog mora, očekuje se otkriće novih špilja na lokaciji otkrića poznatih svitaka. U prošle dvije godine već je otkriven dio, no bez spisa, a arheolozi nastavljaju ‘češljati’ područje kao dio projekta potrage za novom religijskom dokumentacijom. Svitci s Mrtvog mora ostaci su oko 900 testova pronađenih kroz dvanaest špilja u blizini Kumrana. Pretpostavlja se kako su ih napisali Eseni.

Veća količina glinenih pločica u nekom od izgubljenih gradova Iraka

Tijekom velike afere vezane uz Hobby Lobby i crno tržište povijesnih artefakata otkriveno je oko 1400 pločica iz izgubljenog grada Irisagriga. Krijumčari poznaju i lokaciju grada, arheolozi još ne, pa samim time postoji nada da na lokalitetu i dalje postoji značajno skladište povijesnih izvora. Najprije je, međutim, potrebno pronaći sam izgubljeni grad.

Izgubljena carska Fabergeova jaja

Tvrtka Faberge izradila je ‘oko 50 dekoriranih uskršnjih jaja za rusku carsku obitelj’. U ruskoj revoluciji neka od jaja su nestala. Prema portalu Live Science, dokumenti otkriveni 2017. godine navode kako bi se neka od izgubljenih jaja mogla nalaziti u kućnoj kolekciji nekog Amerikanca, kao dio ‘dviju velikih pošiljki umjetnina i artefakata što su iz SSSR-a i Turske 1991. i 1992. otišli za New Orleans’. Javni pritisak nastao poslije Hobby Lobbyja mogao bi primorati vlasnike na povratak dragocjenih umjetnina.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…