Početna Odabrano MOĆ PROČIŠĆAVANJA VODE POČIVA U KORAMA VAŠEG VOĆA I POVRĆA

MOĆ PROČIŠĆAVANJA VODE POČIVA U KORAMA VAŠEG VOĆA I POVRĆA

Istraživanje provedeno na desecima vrsta hrane pokazuje da se kore voća i povrća mogu koristiti kao prirodan, jeftin način uklanjanja zagađivača iz vode kao što su umjetne boje i teški metali

Novoobjavljena istraživanja sa Dickinson Collegea donose nove spoznaje o moći kora voća i povrća da uklanjaju zagađivače iz vode kao što su umjetne boje i teški metali. Profesorica kemije Cindy Samet i njezini studenti proveli su eksperimente pročišćavanja vode pomoću kora i sjemenki više od deset raznih vrsta plodina – od bundeva i okre do limuna i banana – te su zaključili da one odstranjuju metilen od kojeg se dobiva plava boja, kao i olovo i bakar, i to putem procesa adsorpcije, kemijskog vezivanja molekula zagađivača na površini kora.

Godine 2015. Suresh Valiyaneettil, Sametin suautor i profesor na Nacionalnom singapurskom sveučilištu, objavio je izvorno istraživanje na kojem je Samet bazirala svoju nastavu. U njegovom istraživanju analizirala se sposobnost kora avokada, dinje i pitaje da uklanjaju zagađivače iz vode. U ovom videu na YouTubeu Samet pokazuje kako osušene kore avokada mogu adsorbirati velike količine metilenske plave boje na svoju površinu unutar samo nekoliko sati.

Samer je slijedila Valiyaveettilov protokol čišćenja površine voća tako što je najprije kuhala kore/koštice kako bi odstranila topive nečistoće s površine. Kore su potom sušene i zdrobljene, nakon čega su stavljene u otopinu koja je sadržavala zagađivače. Utvrđeno je da su, recimo, koštice limuna uklonile 100 posto iona olova, dok su kore uklonile 96,4 posto. Kora okre također je uklonila 100 posto iona olova, dok su koštice uklonile 50 posto.

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…