Početna Odabrano Profesor otkrio gljive koje razlažu i uništavaju stanice raka

Profesor otkrio gljive koje razlažu i uništavaju stanice raka

U istraživanju raka iskušani su brojni neobični načini liječenja ove strašne bolesti, od škorpionova otrova i uboda pčela do liječenja ekstraktom imele. Međutim, otkriće ovog profesora moglo bi se pokazati najneobičnijim s rakom povezanim otkrićem desetljeća

Istraživač i direktor Laboratorija za istraživanje raka pri Sveučilištu Oral Roberts dr. William Ranahan uspješno je istrenirao gljive da uništavaju stanice raka.

„Imamo gljive koje rastu isključivo na raku. Otkrile su kako razložiti stanice raka“, rekao je Ranahan.

Ranahana oduvijek pokazuje zanimanje za istraživanje raka te je 2014. dobio i nagradu za postignuća na polju istraživanja raka dojke. Tada je još u prvom redu bio usredotočen na navođenje specifičnog hormona prolaktina da potiče smrt stanica raka. To mu je otkriće priskrbilo sredstva u iznosu od 4 milijuna dolara kao potporu za daljnje istraživanje.
Nedavno je došao do otkrića koje bi moglo postati njegovo glavno područje istraživanja.

‘Eureka’ trenutak

Razmišljajući o tome kako su gljive genetski bliske ljudima, ustvari puno bliskije od biljki, Ranahan je doživio „eureka“ trenutak. Sinula mu je ideja da bi se gljive mogle koristiti kao lijek za rak, ali ne na isti način na koji su korištene ikad prije.

Budući da gljive apsorbiraju i razlažu svaki materijal na kojem rastu, Ranahan je odlučio upotrijebiti gljive ne bi li vidio mogu li razoriti stanice raka.

Tražio je bilo kakve slične studije, ali nije ih uspio pronaći. U nekim su studijama gljive upotrebljene da bi se proučila njihova potencijalna antikancerogena svojstva kada ih se jede ili koristi kao lijek, ali nijedna studija nije iskušala njegovu metodu.

Za pokretanje istraživanja trebala su mu sredstva u iznosu od 50.000 dolara. Čekao je da do njih dođe kada je netko čuo za njegov rad i donirao čitav iznos.

Ranahan je smjesta počeo raditi na studiji s jednim studentom inženjerstva kao pomoćnikom. Zajedno su tako kreirali „sučelje koje omogućuje uzgoj gljiva koje ulaze u interakciju sa živim stanicama raka“.

Eksperiment je bio uspješan – gljive su počele razlagati stanice raka.

„Uzeli smo gljive i istrenirali ih da uništavaju, jedu i žive od stanica raka. Znam da ispuštaju spojeve koji, čini se, selektivno uništavaju stanice raka…“

„Ne znam o kojem je spoju riječ. Ne znam ni je li tih spojeva više ili je u pitanju samo jedan. Njih ćemo još morati identificirati, a to nam je sljedeći korak“, izjavio je za medije.

Obećavajuće iznenađenje ponekad stigne s neočekivanog mjesta, kao što je ovdje slučaj. Njegovo istraživanje još uvijek traje i mnogi čekaju koje će rezultate donijeti.

 

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…