Početna Odabrano Odstranjivanje nepčanih i ždrijelnih tonzila u djece – povećan rizik od 28 bolesti

Odstranjivanje nepčanih i ždrijelnih tonzila u djece – povećan rizik od 28 bolesti

Premda je posljednjih desetljeća njihov broj smanjen, tonzilektomije i adenoidektomije i dalje su dvije najčešće kirurške operacije koje se vrše na djeci širom svijeta

Istraživanje provedeno u lipnju 2018. na više od milijun danske djece dalo je uvjerljiv argument protiv tako ležernog pristupanja tonzilektomiji.

U prvoj studiji uopće o dugoročnim posljedicama tonzilektomije znanstvenici sa Melburnškog sveučilišta u Australiji i Kopenhaškog sveučilišta u Danskoj pristupili su zdravstvenim kartonima 1,2 milijun djece od 1979. do 1999. godine.

Utvrđeno je da su djeca na kojoj je izvršena tonzilektomija imala gotovo trostruko povećan rizik od određenih bolesti gornjeg dijela dišnog puta, uključujući astmu, gripu, upalu pluća, kronični bronhitis i emfizem.

„Odstranjivanjem ždrijelnih, osim nepčanih tonzila, učetverostručeni su izgledi za razvoj alergija, upala uha i sinusitisa.“

Iako znanstvenici priznaju da tonzilektomija može pomoći u kratkoročnom smanjenju broja infekcija uha, nosa i grla te s njima povezanih tegoba, promatranje zdravstvenih trendova tijekom dužeg roka nedvosmisleno ukazuje na to da su ove koristi kratkoročne i da ne stvaraju nikakva dugoročna smanjenja abnormalnog disanja, niti kroničnog sinusitisa, dvaju najčešćih razloga za tonzilektomiju.

Umjesto toga, rizici za pojavu ovih problema bili su ili znatno povećani ili nisu bili osjetno drukčiji od takvih rizika kod djece na kojima nije provedena tonzilektomija ni adenoidektomija.

„Zapanjuje činjenica da su nevezani zdravstveni problemi poput određenih kožnih bolesti, očnih i parazitskih infekcija bili 78 posto prisutniji kod odraslih osoba koje su se podvrgle jednom od tih kirurških zahvata, u usporedbi s odraslima koji su svoje tonzile zadržali.“

Objavljeni u časopisu Journal of the American Medical Association Otolaryngology Head and Neck Surgery, rezultati su natjerali znanstvenike da pozovu na ponovno razmatranje alternativa ovom čestom postupku. Utjecaj operacije odstranjivanja nepčanih ili ždrijelnih tonzila na buduće zdravstveno stanje procijenjen je kao ‘popriličan’.

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…