Početna Doba razotkrivanja Umjetna inteligencija dešifrirala neobični 600 godina stari Voynichev rukopis?
Doba razotkrivanja - Odabrano - 18.09.2018.

Umjetna inteligencija dešifrirala neobični 600 godina stari Voynichev rukopis?

Slika: Voynichev rukopis (Slika: Biblioteka rijetkih knjiga i rukopisa Beinecke na Sveučilištu Yale)

Nazvan po Wilfridu Voynichu, poljskom trgovcu knjigama koji je do rukopisa došao 1912. godine, dokument je napisan nepoznatim pismom na nepoznatom jeziku koje sve do danas nije bilo moguće protumačiti. Voynichev rukopis sadrži na stotine osjetljivih stranica, od kojih neke nedostaju, rukom ispisanog teksta koji teče slijeva nadesno. Većina stranica ukrašena je ilustracijama i dijagramima koji, između ostaloga, uključuju i biljke, nage figure te astronomske simbole. Tekst je, međutim, bilo nemoguće protumačiti.
Nije da se nije pokušavalo i pokušavalo. Rukopis se smatra najvažnijim šifriranim dokumentom na svijetu koji već desetljećima podrobno proučavaju profesionalni kriptografi i kriptografi amateri. Analizirali su ga čak i razbijači šifri tijekom Drugog svjetskog rata, ali bez uspjeha. Godinama se o njemu razvijaju razne teorije, između ostalih i ona po kojoj je spis nastao korištenjem polunasumičnih shema enkripcije, anagrama, te sustava pisanja u kojima su uklonjeni samoglasnici. Neki čak tvrde da je dokument prijevara.
Gregu Kondraku, stručnjaku za obradu prirodnog jezika sa Sveučilišta u Alberti, to se učinilo savršenim zadatkom za umjetnu inteligenciju. Uz pomoć svoga studenta Bradleyja Hauera računalni su stručnjaci napravili velik korak u razbijanju koda, otkrivši da je tekst, po svemu sudeći, napisan hebrejskim jezikom te slovima koja su raspoređena u utvrđen obrazac. Istraživači ni danas ne znaju značenje Voynichevog rukopisa, ali sada je sve spremno da se analizi pridruže i drugi stručnjaci.
Prvi je korak bio utvrditi jezik šifriranog teksta. Umjetna inteligencija (UI), stoga, je u potrazi za obrascima proučila tekst Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, budući da je ista napisana na 380 različitih jezika. UI je potom analizirala nerazumljivi tekst Voynichevog rukopisa, zaključivši s vrlo visokom stopom vjerojatnosti da je tekst napisan na šifriranom hebrejskom. Kondraka i Hauera taj je zaključak zatekao, budući da su u projekt ušli s uvjerenjem da je riječ o jeziku zasnovanom na arapskom.
„To je bilo iznenađenje.“ – izjavio je Kondrak. „I sam zaključak da je riječ o hebrejskom je prvi korak. Sljedeći je kako dešifrirati ga.“

Istraživači su u taj drugi korak krenuli s hipotezom koju su iznijeli prethodni istraživači, a koja kaže da je spis nastao pomoću alfagrama, odnosno riječi u kojima je tekst zamijenjen abecedno poredanim anagramom (na primjer, alfagram od GIZMODO glasio bi DGIMOOZ). Znajući da je tekst originalno kodiran iz hebrejskoga, istraživači su osmislili algoritam koji bi pomoću tih anagrama mogao stvoriti prave hebrejske riječi.
„Ispostavilo se da se preko 80 posto riječi nalazi u rječniku hebrejskoga, ali nismo znali imaju li zajedno smisla.“ – rekao je Kondrak.
U konačnoj fazi istraživači su dešifrirali uvodnu rečenicu rukopisa i pokazali je kolegi Mosheu Koppelu, informatčaru i izvornom govorniku hebrejskoga. Koppel je pojasnio da to nije koherentna rečenica na hebrejskom jeziku.
Nakon nekoliko ortografskih korekcija Google Translate uspio ju je konvertirati u prihvatljiv engleski. Rečenica glasi: „Dala je preporuke svećeniku, čovjeku kuće, meni i ljudima.“ To je neobičan početak rukopisa od 240 stranica, ali ta rečenica zapravo ima nekog smisla. Važno je naglasiti da istraživači ne tvrde da su dešifrirali Voynichev rukopis u cjelini. Oni su, naime, utvrdili jezik na kojem se temelji (hebrejski) te shemu kodiranja po kojoj su slova posložena u određeni poredak (alfagram). Kondrak kaže da se cjelovito značenje teksta neće znati sve dok stručnjaci za drevni hebrejski ne dobiju priliku proučiti dešifrirani tekst.
Tim znanstvenika sada planira primijeniti novi algoritam na druge drevne spise, naglašavajući pritom potencijal koji UI ima u rješavanju problema što već stoljećima muče čovječanstvo.

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…