Početna Novi svjetski poredak KANADA LEGALIZIRA MARIHUANU
Novi svjetski poredak - 30.08.2018.

KANADA LEGALIZIRA MARIHUANU

Kanada je druga najveća zemlja na svijetu koja će legalizirati marihuanu, krenuvši stopama Urugvaja.
Ovom mjerom legalizirat će se posjedovanje marihuane, njezin uzgoj kod kuće i prodaja za odrasle. Savezne vlasti će nadgledati preostale sankcije za kriminal (tj. prodaju maloljetnicima) te izdavanje dozvola proizvođačima, dok će pokrajinske vlasti nadzirati prodaju, distribuciju i donositi relevantnu regulativu – kao takve, pokrajine će moći nametati stroža pravila, kao što je povećavanje minimalne dobi.
Taj statut uglavnom slijedi preporuke savezne radne skupine o legalizaciji marihuane.
Zakon će stupiti na snagu 17. listopada, s time da će se marihuna moći prodavati, u određenom opsegu, već tog datuma, rekao je kanadski premijer Justin Trudeau.
Ništa od svega ovoga ne mora se doimati odveć šokantnim u SAD-u, gdje je devet saveznih država već legaliziralo marihuanu za rekreacijsku upotrebu a 29 država je dopustilo njeno korištenje u medicinske svrhe. No, ono što Kanadu izdvaja od ostalih je činjenica da ona to čini kao cjelovita država. Ranije, južnoamerička država Urugvaj bila je jedina koja je zakonski dopustila uzimanje marihuane u rekreakcijske svrhe.
Kanada, poput SAD-a, dio je međunarodnih sporazuma o drogama koji izričito zabranjuju legalizaciju marihuane. Premda aktivisti već godinama nastoje promijeniti te sporazume, dosad u tome nisu uspjeli – a to znači da će Kanada, ustvari, kršiti međunarodno pravo svojim pokušajima legalizacije marihuane. (SAD tvrdi da je on još uvijek u skladu s tim sporazumima jer savezni zakon još uvijek tehnički zabranjuje kanabis, iako su ga neke države legalizirale.)
Kanadski prijedlog tog zakona također omogućuje pokrajinama da u potpunosti ravnaju distribucijom i prodajom marihuane – u tolikoj mjeri da puštaju pokrajinskim vlastima da same izravno upravljaju i osobljem popunjavaju sve trgovine za prodaju marihuane.
Očekuje se da će trgovine za prodaju marihuane kojima upravlja država biti bolje za javno zdravlje. Ukratko, državna tijela koja vode trgovine općenito će više paziti na javno zdravlje i sigurnost, dok će privatne kompanije jedino zanimati povećanje prodaje, makar to značilo da će uvelike snižavati cijene ili prodavati marihuanu maloljetnicima i ljudima s poremećajima u vezi uporabe droge.

Pročitajte sljedeće

Ulazimo u svijet ‘digitalnog kloniranja’ i dubokih laži

Piše: Ethan Nash ‘DIGITALNA BESMRTNOST’ Upravo je u razvoju tehnologija digita…