Početna Doba razotkrivanja Ove cigle od gljiva čvršće su od betona
Doba razotkrivanja - Odabrano - 09.12.2018.

Ove cigle od gljiva čvršće su od betona

Hoće li naše buduće kuće biti kuće od gljiva?

Istraživači gljiva, zvani mikolozi, razvijaju tehniku pravljenja cigala od gljiva. Philip Ross, mikolog s posebnim interesovanjem za to područje, otkrio je način da se napravi sasvim organska građevna cigla korištenjem onog dijela gljive koji se širi u tlu tražeći nutrijente. Kada se osuši, uzgaja se i oblikuje po želji.

„Rezultat je ekološki građevni materijal koji je navodno čvršći od betona, a ima i dodatnu kvalitetu: otporan je na vatru, vodu i plijesan.“

Osim iskoristivosti u građevinarstvu, gljive mogu biti korisne u industriji plastike kao ekološki prihvatljiviji materijal, pa bi se smanjila potreba za plastikom, koja potječe od nafte. Bioinženjering prirodnih resursa u svrhu stvaranja ‘zelenih’ (ekoloških) građevina sve je popularniji trend, a pojavljuju se i druge arhitektonske konstrukcije s gljivama kao glavnom komponentom. Struktura visoka 12 metara postavljena u dvorištu MoMa PS1 (Muzej suvremene umjetnosti) dovršena je 2014., a sačinjena je od 10.000 cigli nastalih od gljiva i stabljika kukuruza.

Kompanija pod nazivom Evocative od gljiva je čak izradila ukrase za božićna drvca. Takve gljive su stavljene u uzgajivačke jedinice, a potrebno je samo nekoliko dana da narastu.

„Ostale kreacije raznih kompanija, pa čak i prosječnih potrošača u rasponu su od pokućstva izrađenog od gljiva do odjeće na bazi gljiva.“

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…