Početna Novi svjetski poredak DOBA KADA JE PREVLAST PREUZELA UMJETNA INTELIGENCIJA

DOBA KADA JE PREVLAST PREUZELA UMJETNA INTELIGENCIJA

Živimo u vremenu koje obilježava značajna na umjetnoj inteligenciji utemeljena poboljšanja brzine i preciznosti, što izaziva zabrinutost da bi jednoga dana moglo doći do robotske apokalipse

Slika: Sophia, proizvod komapnije Hanson Robotics, govori na svjetskoj konferenciji AI for Good u Švicarskoj 2017. (Fotografija: Međunarodna telekomunikacijska unija)

Milijarder Elon Musk i znameniti fizičar Stephen Hawking upozoravaju da bi roboti u dogledno vrijeme mogli uništiti čovječanstvo. „UI je fundamentalna opasnost za opstanak ljudske civilizacije.“ – ustvrdio je Musk početkom ove godine, a Hawking dodao: „Bojim se da bi UI mogla u potpunosti zamijeniti ljude.“

Robot koji izvodi salto unatrag

Kompanija Boston Dynamics predstavila je svog dinamičnog humanoida ‘Atlasa’ s kojim je ove godine ostvarila velik tehnološki napredak. Atlas je kreiran 2013. za potrebe istraživanja i spašavanja, a 2017. je u svojim skokovima svladao okret za 180 stupnjeva te salto kojeg se ne bi postidjeli ni olimpijski skakači u vis.

„Robot, visok 206 cm i težak 75 kg, s lakoćom je izveo gimnastičku vježbu čiji je vrhunac bio salto unatrag.“

 

Slika iznad: Atlas, robot tvrtke Boston Dynamics iz 2016. (Slika: kansascity.com)

Crkva posvećena umjetnoj inteligenciji

Anthony Levandovski, bivši izvršni direktor kompanija Google i Uber, ove je godine otkrio planove o osnivanju nove religije koja će biti posvećena umjetnoj inteligenciji. Kako navodi Levandovski, crkva The Way of the Future imat će vlastito evanđelje koje će se zvati The Manual, javne obrede, a vjerojatno i mjesto na kojem će se štovati. Levandovski tvrdi da nije riječ ni o kakvoj šali te je poreznoj upravi već predao detalje vezane za proračun potreban za osnivanje ove religije.

Čovjek protiv stroja

NASA je u nedavnom ultimativnom okršaju čovjeka protiv stroja suočila svoj UI dron, čiju je proizvodnju financirao Google, i jednog od najboljih svjetskih pilota drona Kena Looa. I jedan i drugi dron uspješno su odradili krugove na poligonu s preprekama. I dok je Loo bio bolji od UI drona u smislu brzine, i to za manje od 3 sekunde, UI dron je poligon odradio s više preciznosti.

UI političari

„Znanstvenici na Novom Zelandu najavili su da planiraju stvoriti prvog svjetskog UI političara koji će biti dovoljno inteligentan da se do 2020. kandidira na izborima.“

Zvat će se Sam i bit će programiran tako da odgovara na pitanja o politici, obrazovanju i imigraciji. „Za razliku od ljudskog političara, ja u obzir uzimam poziciju svakog čovjeka i oslobođen sam predrasuda pri donošenju odluka. S vremenom ću se mijenjati i razmatrati probleme koji su državljanima Novoga Zelanda od najveće važnosti.“ – izjavio je robot.

Robot-državljanin

Saudijska Arabija postala je prva zemlja na svijetu koja je dodijelila državljanstvo robotu. ‘Sophia’, ženski humanoid dizajniran tako na nalikuje Audrey Hepburn, kreacija je Davida Hansona za hongkonšku kompaniju Hanson Robotics. Vijest o njenom državljanstvu, objavljena u listopadu na sastanku pod nazivom Inicijativa za ulaganja u budućnosti (Future Investment Initiative), održanom u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu, izazvala je burnu reakciju, budući da su ljudi istaknuli da taj robot već sada ima više prava od žena državljanki te zemlje.

Naoružana UI

U sklopu kampanje za zaustavljanje ‘robota-ubojica’ ove je godine na stotine stručnjaka na polju umjetne inteligencije i robotike poslalo svoja pisma svjetskim liderima u kojima od njih traže da podrže zabranu autonomnog oružja. Na sastancima UN-ove Konvencije o određenom konvencionalnom oružju održanim u studenome gotovo su sve države članice prihvatile zaključak da se nad oružanim sustavima mora zadržati neki oblik ljudske kontrole.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…