Početna Novi svjetski poredak Dodatni dokazi da je Amazon sada jedna od glavnih kompanija koje pomažu policijskoj državi

Dodatni dokazi da je Amazon sada jedna od glavnih kompanija koje pomažu policijskoj državi

WikiLeaks je objavio navodno 'strogo povjerljiv' dokument s adresama i operativnim detaljima podatkovnih središta Amazonovih internetskih servisa (Amazon Web Services – AWS), pod nazivom Amazon Atlas

WikiLeaks, međunarodna organizacija koja radi na razotkrivanju tvrdi da je objavila taj dokument kao pokušaj bacanja svjetla na „uglavnom skrivene” lokacije virtualnih servera na bazi ‘oblaka’ (clouds).

„Iako među koristi od ‘oblaka’ valja ubrojiti mogućnost povećanja pouzdanosti preko geografske distribucije računalnih resursa, infrastruktura ‘oblaka’ poprilično je centralizirana u smislu pravnog nadzora.” – stoji u priopćenju WikiLeaksa. „Dosad je ova infrastruktura na bazi ‘oblaka’ – pod kontrolom Amazona – bila uglavnom skrivena, navedena su bila tek općenita geografska područja podatkovnih središta”.

Na stranici s podacima o svjetskoj infrastrukturi AWS-a podastrte su pojedinosti o Amazonovim geografskim lokacijama za njegove servere u smislu ‘regija’. Na primjer, istočna američka regija (U.S. East) ima šest lokacija u sjevernoj Virginiji i tri u Ohiju, dok Europa ima Frankfurt, Irsku, London i Pariz s po tri zone ili središta podataka u svakoj zemlji.

Ugovor vrijedan 10 milijardi dolara

WikiLeaks ističe:

Trenutno je Amazon jedan od glavnih kandidata za sklapanje ugovora vrijednog oko deset milijardi dolara za izradu privatnog ‘oblaka’ za ministarstvo obrane. Amazon je jedna od rijetkih kompanija s certifikatima potrebnim za držanje povjerljivih podataka u ‘oblaku’. Ministarstvo obrane traži samo jednog pružatelja usluga, a druge kompanije, uključujući Oracle i IBM, prigovaraju da se iznijetim zahtjevima nepravedno favorizira Amazon.

Prije objave WikiLeaks je pretvorio taj dokument u igru slagalicu pod nazivom ‘Potraga za nasumičnim tragovima’.

Po WikiLeaksu, njegov cilj bilo je „poticanje ljudi da istražuju ta središta podataka na zabavan i zanimljiv način, uz isticanje povezanih pitanja kao što su ugovori s obavještajnom zajednicom, Amazonove kompleksne korporacijske strukture i fizikalnost tog ‘oblaka’”.

Upitna suradnja s policijom

WikiLeaksova objava dolazi u vrijeme kad Amazon otvoreno surađuje s policijom, što je nagnalo čak 20 skupina dioničara Amazona da pošalju pismo glavnom direktoru Jeffu Bezosu u kojem traže da prestane prodavati Amazonov softver za prepoznavanje lica (Facial Rekognition) policiji.

„Sve su to dodatni dokazi da je Amazon, nekoć poznat po internetskoj trgovini, sada jedna od glavnih kompanija koje pomažu policijskoj državi i oblikuju budućnost nadziranja s biometrikom.“

Osim toga, ova kompanija ranije je sklopila ugovor s CIA-om vrijedan 600 milijuna dolara za računanje u ‘oblaku’ (cloud computing) koji je razvila njegova podružnica Amazon Web Services.

Ako to nije dovoljno – kao što je ranije izvijestio Activist PostAmazon također ‘pikira’ i na maloprodaju s lancem mini-marketa pod nazivom Amazon Go koji će koristiti tehnologiju naplaćivanja bez blagajnika, a zacijelo i biometričke sigurnosne kamere u cilju sprječavanja krađa. Upravo to planiraju stotine i tisuće drugih maloprodajnih trgovina.

Partnerstvo s CIA-om

Pročitamo li peti Amazonov izvještaj o transparentnosti objavljen ranije ove godine otkrit ćemo da je ta kompanija ustupila američkoj policiji više podataka o svojim klijentima u prvoj polovici prošle godine nego u cijeloj svojoj povijesti, uz zapanjujućih 1936 različitih zahtjeva između siječnja i lipnja 2017. – izvještava ZDNet.

Amazon nije naveo zašto je došlo do naglog porasta zahtjeva američkih vlasti tijekom prve polovice godine, ali za kompaniju koja otvoreno sklapa partnerstvo s CIA-om, za virtualne servere (‘u oblaku’) u vrijednosti od 600 milijuna dolara, uz moguće sklapanje ugovora s ministarstvom obrane vrijednog oko 10 milijardi dolara, ove informacije trebale bi biti zabrinjavajuće.

„Ovi podaci, k tome, izlaze na svjetlo dana u trenutku kada se Google već mjesecima suočava s negativnim reakcijama zbog vlastitih mutnih ugovora s američkim i kineskim vlastima.“

Godine 2013. američka obavještajna zajednica potrošila je osam milijardi dolara na informacijsku tehnologiju, prema dokumentima o budžetu koji su ‘procurili’ zahvaljujući bivšem vanjskom suradniku američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edwardu Snowdenu.

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…