Početna Doba razotkrivanja TINEJDŽER IZ KANADE POMOĆU ZVIJEZDA LOCIRAO IZGUBLJENI MAJANSKI GRAD
Doba razotkrivanja - Odabrano - 21.10.2018.

TINEJDŽER IZ KANADE POMOĆU ZVIJEZDA LOCIRAO IZGUBLJENI MAJANSKI GRAD

Uspoređujući drevne zvjezdane karte s položajem poznatih nam majanskih ruševina petnaestogodišnjak iz Kanade otkrio je moguće ruševine 4600 godina starog izgubljenog grada u Meksiku

Slika: William Gadoury pokazuje mjesto gdje je pronašao izgubljeni grad

William Gadoury, tinejdžer iz Kanade, želio je shvatiti kako su Maje birali mjesta na kojima će graditi svoje gradove. U potrazi za odgovorom na to pitanje okrenuo se zvijezdama i razvio vrlo uvjerljivu teoriju.

Satelitska snimka (lijevo) dala je težinu teoriji Williama Gadouryja, koju je razvio koristeći slike s Google Eartha (desno), po kojoj je pronašao platformu na kojoj počiva izgubljeni majanski grad. (Izvor: William Gadoury/CSA/Google)

„Maje su bili izuzetno dobri graditelji, ali često su naselja podizali na mjestima gdje to nije imalo nekog praktičnog smisla, daleko od rijeka i plodnih područja. Neobično za jednu tako inteligentnu civilizaciju.“ – izjavio je William Gadoury za CBC News.

„Znao sam da su bili dobri u astronomiji, stoga sam nastojao naći poveznicu.“

Gadoury je proučio 22 majanske konstelacije i otkrio da se prenesene na kartu poklapaju sa smještajem 117 poznatih nam gradova. Dvadeset i treća konstelacija, međutim, bila je nepotpuna.

„Shvatio sam tada da jedan grad još nije otkriven.“ – rekao je Gadoury.

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…