Početna Buđenje iz matriksa Znanstvenici otkrili najbolju metodu poticanja lucidnih snova kod ljudi
Buđenje iz matriksa - Odabrano - 29.11.2018.

Znanstvenici otkrili najbolju metodu poticanja lucidnih snova kod ljudi

Pokazalo se da je zaokružena metoda koja se sastoji od uzimanja galantamina u posljednjoj trećini noći, prekida sna u trajanju od najmanje 30 minuta te prikladno usmjerenog mentalnog stanja jedna od najučinkovitijih danas dostupnih metoda poticanja lucidnih snova

Lucidno sanjanje odnosi se na snove koje možete kontrolirati, koje možete stvarati ‘u hodu’. U filozofskim okvirima o ovoj se fascinantnoj temi već dugo raspravlja. A budući da se znanstvena tehnologija posljednjih godina poprilično razvila, provedene su i neke studije kojima nam je omogućen uvid u to što se za vrijeme lucidnih snova događa u mozgu. Ne želim time reći da je za lucidne snove odgovorna neka određena moždana aktivnost, iako za konvencionalne znanstvenike uopće nije neobično da na moždanu aktivnost gledaju kao na uzrok, a ne kao na posljedicu nečijeg osobnog iskustva. Naime, postoje dokazi da aktivnost različitih područja mozga ustvari nastaje kao rezultat naših emocionalnih stanja (a ne obrnuto), pri čemu bi onda uzrok tih emocionalnih stanja bilo nešto treće.

Sve se svodi na pitanje svijesti, odnosno dolazi li ona ili ne iz našeg fizičkog mozga. Postoji li svijest možda kao neki zaseban entitet izvan mozga? Na temelju kvantne fizike, neuroznanosti i posebno nekih novih i nekih starih studija nematerijalnih znanosti i parapsihologije sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, smatram da ne bi trebalo biti upitno kako svijest nastaje i postoji kao nešto zasebno od materijalne stvarnosti.

„Vjerujem da je došlo vrijeme da se prihvati postojanje nematerijalne stvarnosti.“

Studije lucidnog sanjanja

Znanstvenici sa Sveučilišta u Wisconsin‑Madisonu i sa Lucidity Institutea istraživali su na koji način kemijski spojevi zvani inhibitori acetilkolinesteraze mogu potaknuti ili pomoći kod ostvarivanja lucidnih snova. Kako je psiholog Denhold Aspy sa Sveučilišta u Adelaidu u Australiji, jedan od znanstvenika autora studije, rekao za New Scientist, u toj studiji upotrijebljena nova metoda pomogla im je u „kvalitetnom istraživanju lucidnih snova”.

Lucidno sanjanje posebno je stanje svijesti u kojem je osoba svjesna činjenice da sanja, a san joj se svejedno nastavlja. Na temelju snažne povezanosti lucidnog sanjanja i fiziološke aktivacije tijekom tzv. REM faze sna (u kojoj se oči brzo pomiču), našim se pilot-istraživanjem pokušalo otkriti hoće li se pojačanom aktivacijom moždane kore pomoću inhibiranja acetilkolinesteraze povećati i učestalost lucidnih snova. Ispostavilo se da takvo inhibiranje doista jest obećavajuća metoda poticanja lucidnih snova.

U studiji je istaknuto da neurotransmiter acetilkolin može pomoći kod moduliranja REM faze sna te da spomenuta skupina kemijskih spojeva (inhibitori acetilkolinesteraze) može doprinijeti otpuštanjem određenog enzima kojim se taj neurotransmiter aktivira.

„Zabilježili su da se za poticanje lucidnih snova može uspješno iskoristiti i jedan uobičajen lijek za Alzheimerovu bolest, galantamin, koji pripada istoj skupini inhibitora.“

Rezultati pokazuju i da je mjera povećavanja učestalosti lucidnih snova galantaminom ovisna o njegovoj dozi. Osim toga, pokazalo se i da je zaokružena metoda koja se sastoji od uzimanja galantamina u posljednjoj trećini noći, prekida sna u trajanju od najmanje 30 minuta te prikladno usmjerenog mentalnog stanja jedna od najučinkovitijih danas dostupnih metoda poticanja lucidnih snova.

Sudionici u studiji uzimali su svake noći sve veće doze tog lijeka, no kada je on kombiniran s kognitivnom terapijom (prirodniji način poticanja lucidnog sanjanja), stvari su se počele značajno intenzivirati. Studija je dokazala da sve veće doze lijeka svake noći, zajedno s tim drugim elementima ove metode, doista donose veliku razliku. Kada je doza s 4 mg povišena na 8 mg učestalost lucidnog sanjanja povećala se s 27 na 42 posto.

Utjecaji lucidnog sanjanja

Osim toga što se ljudima pomoglo da uživaju u fantastičnim snovima kojima još k tome mogu i upravljati, ovim se istraživanjem ujedno objasnila povezanost lucidnih snova i svijesti, a ispitanici su se pritom lakše u sigurnosti takvih snova suočavali s vlastitim strahovima i procesuirali svoje traume.

Jedna studija iz 2009., provedena u Neurološkom laboratoriju u Frankfurtu, pokazala je da se kod osoba koje lucidno sanjaju stvaraju najbrže zabilježene frekvencije moždanih valova, a to su gama valovi frekvencija većih od 40 Hz.  To govori u prilog veće svjesnosti i samosvijesti osoba za vrijeme lucidnog sanjanja u odnosu na njihovo normalno budno stanje. Naši mozgovi inače u normalnom budnom stanju ne rade ni blizu te frekvencije, a tijekom drugih vrsta sna još su i niže.

„Neki znanstvenici govore u prilog tome da postojanje moždanih gama valova ukazuje na potpuno svjesno iskustvo, što znači da je iskustvo budnosti u snu vrlo stvarna pojava.“

Zbog svega toga postavlja se pitanje koje je stanje doista stvarno. Je li moguće da je stanje koje mi nazivamo potpuno budnim i svjesnim zapravo – san? Ili su to sve samo različiti aspekti stvarnosti kroz koje se skokovito krećemo?

Premda su ovu konkretnu studiju proveli ljudi koji znaju što čine, i to još u kontroliranim uvjetima, i dalje je važno napomenuti da mnogim ljudima uspjeh donose i druge prirodne metode bez uporabe lijekova koji se na kraju mogu pokazati štetnim.

 

 

Pročitajte sljedeće

LASER KOJI MOŽE PREPOZNAVATI LJUDE NA DALJINU PO SRČANOM RITMU

Svačije srce je drukčije. No, koronarni ‘potpis’ pojedine osobe je jedinstven.…