Početna Buđenje iz matriksa Osam životinja čije se sposobnosti čine gotovo natprirodnima
Buđenje iz matriksa - Odabrano - 18.12.2018.

Osam životinja čije se sposobnosti čine gotovo natprirodnima

Svako malo susretnemo se s nekom životinjom čije nas sposobnosti toliko zadive da nam se učine gotovo natprirodnima. Pogledajte samo ova jedinstvena bića čije se vještine čine nevjerojatnima!

1. Adaks antilopa

Jeste li ikada poželjeli da boju kose možete mijenjati bez upotrebe skupih boja? Pa, adaks antilopa može upravo to. Ta dama novu si grivu priušti čak dvaput svake godine. Ljeti joj bolje odgovara bijela kako bi odbijala sunčevu toplinu, a zimi pak sivkastosmeđa jer je takva bolje grije. Još samo jedna zabavna napomena: kod adaks antilope teško je razlikovati spol jer i mužjaci i ženke imaju rogove.

2. Ptica australska lirašica


Kladimo se da biste voljeli imati sposobnost učenja novih jezika kakvu imaju ova stvorenja. Naime, mužjaci australske lirašice većinu vremena pokušavaju privući ženke oponašajući zvukove iz okoline. To čine ne samo pjevom dvadesetak drugih vrsta ptica, nego i zvukovima koje čuju od ljudi, kao što su zvuci motornih pila, auto-alarma i slični! Ta jedinstvena sposobnost, zajedno s njihovim 70 centimetara dugim repnim perjem, čini ih pravim specijalistima za udvaranje.

3. Merkat


Crni krugovi oko merkatovih očiju više su od pukog estetskog elementa. To su zapravo prirodne urođene sunčane naočale. Taj dio crnoga krzna smanjuje im odsjaj sunčeve svjetlosti, zbog čega merkati bez problema mogu gledati izravno u nebo i na velike daljine. Ujedno pomaže i onim merkatima koji osamljeni stražare i paze na pojavu grabežljivaca jer uspijevaju bolje uočiti ptice koje se približavaju i na njih ranije upozoriti svoje prijatelje.

4. Bodljasti miš


Bodljasti miš ne samo da može u susretu s grabežljivcima odbaciti čitave dijelove svoje kože, nego je nakon toga bez problema nadomjesti novom. Osim kože može nakon uklanjanja stare proizvesti i novu hrskavicu, krzno pa čak i žlijezde znojnice. Znanstvenici vjeruju da bi sisavci mogli za takvu regeneraciju imati iste gene kakve imaju i gmazovi, no bodljasti miš jedini je sisavac za kojeg se zna da mu ti geni nisu prestali djelovati.

5. Besmrtna meduza


Tajna besmrtnosti možda se nalazi u morskim dubinama. Naime, besmrtna meduza nevjerojatna je vrsta koja može ‘stisnuti restart’ i svoj životni ciklus započeti ispočetka. Kada se ozlijedi ona se može vratiti na morsko dno i pretvoriti natrag u polip, mladi oblik meduze pričvršćen za dno. Ondje živi još nekoliko mjeseci dok ponovno ne naraste u potpuno pomlađenu odraslu jedinku. Znanstvenici su na jednom primjeru zabilježili kako je ova meduza svoj životni ciklus ispočetka pokrenula čak 12 puta.

6. Nilski konj


Nilski konji štede goleme količine novca na zaštiti od sunca. Na žestoko afričko sunce prilagodili su se tako što iz kože izlučuju jednu crvenu tvar koja podsjeća na znoj, a ustvari se radi o uljastoj tekućini koja hlapeći hladi njihovo tijelo. Osim toga, istovremeno djeluje i kao antibiotik te sredstvo za hidrataciju i zaštitu od sunca!

7. Oposum


Vjerojatno znate za oposumovu sposobnost da se u opasnosti pravi mrtav, no jeste li znali i da je otporan na otrove? Da, ova stvorenja opremljena su jednim peptidom koji neutralizira zmijski otrov! To objašnjava zbog čega su zmije česti sastojak njegova jelovnika.

8. Dupini i kitovi


Jesu li vas ikada upozoravali da dok spavate ‘držite jedno oko otvoreno’? Izgleda da su dupini i kitovi taj savjet shvatili doslovno i vrlo ozbiljno. Ovi morski sisavci u snu umiruju samo pola svoje moždane aktivnosti, tako da se u isto vrijeme i odmaraju i doslovno jednim okom prate što se događa u njihovoj okolini. Želimo vam mnogo sreće želite li im se pokušati prikrasti!

Pročitajte sljedeće

Snoviđenja kao putokaz za bolju budućnost

Razgovarao: FILIP LUKAČEK „Moja najveća pogreška? Tek se treba dogoditi.“, izjavio je svoj…