Monster Dreamer: Tehnologija kojom um kreira stvarne predmete

Napisao  Pročitano 1343 puta

Kako bi bilo da možete stvarati prave predmete, svojim umom? Trebate samo pomisliti na nešto i, za tren oka, to nešto se pojavljuje pred vama!Gotovo da zvuči kao bajka, zar ne? Zapravo, sve je tako jednostavno da to može učiniti i malo dijete, a potrebno je samo napraviti odgovarajuće sučelje između našeg uma i tog uređaja, tvrdi skupina inovativnih znanstvenika koji upravo rade na razvoju takve čudesne naprave.

'Kao mali, često sam sanjao o nekakvom uređaju koji bi vam omogućio da pomislite na neki predmet koji bi se potom pojavio, gotov, pred vama. Ove godine čileanske vlasti su nam dale značajna financijska sredstva da konstruiramo upravo takav uređaj koji će vam pomoći da stvarate prave predmete pomoću svog uma', kaže Bryan Salt, jedan od članova organizacije Thinker Thing.
 
'Mi iz Thinker Thinga koristimo moždane obrasce za razvoj 3D modela iz genetskog sjemena, kojeg potom može materijalizirati 3D printer. Razvijamo novu vrstu postupka koji ne zahtijeva nikakvo tehničko znanje i kojega može koristiti svatko, mlad ili star. Svi će moći stvarati 3D objekte, bez prethodnog iskustva. Dakle, pravimo uređaj koji će, pomoću našeg uma, moći kreirati modele raznih stvari', objašnjava Bryan Salt.

Kako je to uopće moguće?
 
'Mi stvaramo svojevrsno sjeme DNK koje određuje početnu točku u evolucijskom lancu određenog predmeta ili objekta. Dinosauri su, primjerice, vrlo raznoliki, ali njihov razvoj možemo pratiti unatrag sve do jednog pretka s njihovom zajedničkom DNK.
To prvo određenje DNK služi nam kao prvi građevni blok iz kojeg se razvijaju svi budući objekti. Zatim DNK datog objekta mutira u svakoj od generacija, a koliko se dobro snalazi ta nova mutacija tj. hoće li živjeti ili umrijeti, određuje um.'
 
Članovi Thinker Thinga kažu da je prvi od takvih uređaja 'Monster Dreamer', koji će praviti fantastična stvorenja uz pomoć vašeg uma. Njegovu izradu u potpunosti financiraju čileanske vlasti, i na tom su putu već napravljeni krupni koraci.
Po dovršetku Monster Dreamera, prvi ljudi na svijetu koji će stvarati objekte svojim umom bit će djeca iz područnih škola u Čileu.

Izvor: MessageToEagle.com

student financial help center