Indija otkrila Plan 2050: Razvoj gradova-država, letećih auta, holograma i AI

Napisao  Pročitano 1441 puta

Dokumenti koji nastoje predvidjeti buduća kretanja najčešće idu u smjeru nacionalnih strategija, futurističkih ideja ili rezonskih analiza.

 

 

Problem s predviđanjem u ovakvim projekcijama svakako su ‘kvantni skokovi’ – revolucionarna otkrića ili neočekivane katastrofe (ratovi) koji nepromjenjivo mijenjaju čitavu paradigmu.

 

Kina kao uzor za stvaranje metropolisa i megalopolisa

 

Otkriće motora i izmjenične struje, industrijska revolucija, uspon važnosti nafte i nuklearna energija samo su neki od primjera. No ako njih postavimo po strani, socioekonomske komponente se u većem ili manjem obimu ipak mogu predvidjeti – poput Platonovih prognoza, Marxa ili Friedmana. Tako su sudeći po trenutnom rastu BDP-a buduće najveće sile Kina i Indija, kao i druge zemlje u progresivnom razvoju poput Indonezije, Turske ili Brazila. No ono što do sada nije toliko potencirano razvoj je koncepta gradova država koje obrađuje Institut za azijsko-pacifička istraživanja. Do 2050. godine upravo će Indija kopirati proces koji je već započela Kina planskim ulaganjima u metropolise koji uključuju Guangzhou, Chongqing, Shenzhen ili Macao. Taj plan će uključivati ograničavanje na 30-40 milijuna stanovnika u širu mrežu.

 

I dva ili tri megalopolisa sa 100 i više milijuna stanovnika – trenutno su u igri Bombay (Mumbai) i Delhi. Već su se u kalkulaciju uključile i posljedice poput potpunog narušavanja ruralnog okruženja masovnim odlascima stanovnika ili pak dolaska tih istih ljudi u gradove, bez potrebne prilagodbe. Ti procesi su se već odvijali u Kini i zapažene su problematike poput potpunog nepostojanja društvenih normi (masovne nužde na gradskim ulicama i nepoštivanje minimuma prometnih pravila) ili umiranja od gladi. Indija je u velikom zaostatku za samom Kinom pa će biti iznimno bitno učiti na pogreškama svojih prethodnika, a samim time i sačuvati okoliš, poljoprivredu uz paralelni razvoj tehnologije, logistike i infrastrukture. Put može biti brži ali će za njega trebati i značajno znanje.

 

Razvoj ovisi o – AI, letećim automobilima i hologramskoj industriji

 

Već sada prosječni seljak u Indiji proizvodi više, a u tijelo unosi manje hrane nego ikada ranije – taj problem nije u toj mjeri bio prisutan u Kini. Gradovi isto tako nisu preslike japanskih već loša kombinacija britanske i indijske kulture. Problem s farmerima je velik pošto je u proteklih dvadeset godina već 300.000 seljaka počinilo samoubojstvo, što zbog djelovanja probnih pesticida, što zbog besparice. Zato je ovaj nacionalni plan za ‘relokaciju poljoprivrednika’ u metropolise prilično na klimavim nogama. Jedna od mogućnosti njihovog zbrinjavanja je i militarizacija, za što bi im bilo potrebno stvoriti značajnije prijetnje od strane Pakistana ili nekog drugog vanjskog neprijatelja. Smatra se da će žene daleko lakše do gradskih poslova od muškaraca, kao i mlado stanovništvo naspram starog.

 

Zato će se već kroz par godina nastojat implementirati reforma u obrazovnom sustavu gdje će fokus biti usmjeren isključivo prema tržištu rada i školovanju ciljanog osoblja. Izvještaj ima dosta logičkih rupa koje se nastoje pokriti upravo ranije navedenim ‘kvantnim skokovima’ – tako će se digitalizacija nastojati nakon 1935. ubrzati koordinacijom kroz umjetnu inteligenciju, Indija će proboj u autoindustriju pokušati ostvariti kroz Uberove leteće automobile dok bi hologramska tehnologija mogla biti osnova razvoja u IT sektoru. Iako sve zvuči kao SF, a trenutni problemi uništavaju indijsko društvo – Vlada se sprema već u prvoj fazi osigurati 500 milijuna dolara samo za stručna savjetovanja i znanje iz Kine, koju se relativno može usporediti s Indijom. Hrabro i možda pomalo naivno, no daleko bolje od potpunog izostanka nacionalne strategije kao u Hrvatskoj…

student financial help center