Revolucionarni način autentifikacije: Sken srca kao novi pin

Napisao  Pročitano 976 puta

U Sjedinjenim Državama istraživački tim pod vodstvom Državnog sveučilišta New Yorka u Buffalu razvio je beskontaktni sustav autentifikacije koji može skenirati dimenzije korisnikova srca kao jedinstveni identifikator za autentifikaciju uređaja.

 

 

Sustav koristi niskorazinski Dopplerov radar za neprestano skeniranje oblika i veličine korisnikova srca, te ima mogućnost da autentificira ljude na udaljenostima od oko 30 metara.

 

Ovaj uređaj također je znatno sigurniji od Wi-Fija® i drugih sustava autentifikacije u smartphoneima koji emitiraju štetna zračenja SAR (specifične brzine apsorpcije), zbog toga što koriste čitač od 5,0 milivata. Za usporedbu, ovaj uređaj emitira manje od jedan posto zračenja koje danas emitiraju smartphonei.

 

Da bi se prvi put izvršila autentifikacija korisnika potrebno je oko osam sekundi. Za naredne autentifikacije taj će uređaj neprestano prepoznavati srce korisnika tako da ovaj neće morati pamtiti niti unositi višestruke lozinke.

 

Uređaj kao što je računalo neće se otključati osim ako autentificirani korisnik ne bude ispred njega. Kad se korisnik udalji uređaj će se ponovno zaključati.

 

Međutim, ovaj sustav ima i određene nedostatke. Što se tiče privatnosti i sigurnosti, postoje neki potencijalni problemi, utoliko što se osobu lako može natjerati da autentificira uređaj odlaskom u njegovu blizinu; zatim, autentifikacija na velikim udaljenostima rezultira time da sustav pogrešno daje pristup uređajima drugim pojedincima, i konačno, moguće je da sustav ne prepozna korisnika zbog srčane bolesti.

 

(Izvor: BiometricUpdate.com, 26. rujna 2017., http://tinyurl.com/y7fqc4mp)

student financial help center