WOTF: Nova transhumanistička religija koja 'navija' za dominaciju strojeva

Napisao  Pročitano 1198 puta

WTF iliti WOTF (Way of the Future) nešto je što je predviđano kroz brojne SF uratke prošlog stoljeća - religija koja propagira tranziciju u svijet transhumanizma gdje bi strojevi preuzeli apsolutni primat od ljudi.

 

 

Anthony Levandowski kao čelni 'svetac' religije predmnijeva da će jednog dana njegova crkva uspješno preseliti svijest u računalo, te na taj način postati bogovima. Njegovi sljedbenici su tako zaslužni ne samo da 'ljudima otvaraju oči' već i da ostvare navedenu agendu. Levandowski propagira nešto što je prilično snažno već etablirano u transhumanističkim krugovima.

 

Singularitet je točka spajanja umjetne inteligencije s ljudskom, pa je samim time popularna tema u SF romanima - nedavno je i Martinović u svom 'Kaleidoskopu' kao jednu od premisa koristio sličnu tezu. Svećenici religije dodaju da je iznimno bitno da detektiraju ljudske kolaboracioniste, koje bi u budućnosti roboti prepoznali kao 'prijatelje'. 'Želite li biti ljubimac ili stoka?' zaključuje Levandowski.

 

Cilj religije je i da se odmakne od stigme koju su imali dosadašnji transhumanisti, zbog učestale poveznice s Luciferijanizmom kao dominantnom religijom u tim krugovima. Ovo bi im trebalo dati platformu za ideološko djelovanje. Hoće li se bilo što od navedenoga razviti, ostaje za vidjeti.

 

student financial help center