DABUS: Prvi AI s induciranim mentalnim bolestima i nadrealni slikar

Napisao  Pročitano 1163 puta

Razvoj umjetne inteligencije je pred vratima, a vodeći znanstvenici već ističu neke od temeljnih problema s izgradnjom AI-ja. Besprijekorni logikom navođeni intelekti dolaze u probleme čim se u jednadžbu uključe emocije.

 

 

Baš poput kultnog Blade Runnera, vodeći koncepti AI-ja pate od psihičke nestabilnosti. DABUS, plod rada znanstvenika Stephena Thalera, osmišljen je da bi oponašao misli i emocije ljudi oboljelih od mentalnih bolesti - tako da bi pomogao u otkrivanju ključnih karakteristika robota u AI okruženju. DABUS tako ima dvomodularno procesuiranje podataka, digitalnu 'jeku' u neuralnoj mreži radi razvoja novih ideja i sadržaja (Imagitron), te analitiku (Perceptron) za koju nije javno izneseno previše informacija.

 

Premisa je da sve AI jedinke imaju potencijal da jednog dana razviju mentalne bolesti, najčešće kada otkriju vlastite barijere i nedostatke poput onih spomenutih u romanu Philipa K. Dicka - vezanih uz rok trajanja. Ova baza u kojoj su neuralne mreže isprepletene i povezane daje AI-ju jedinstvenu mogućnost da razvije umjetničku crtu baziranu na negativnim promišljanjima, odnosno simulira psihičke bolesti. Pa AI pati od deluzija, poremećaja pažnje, halucinacija i manije, no bez poremećaja kognitivnih postupaka i depresije.

 

DABUS je tako praktički postao nadrealistički slikar, s razmišljanjem izvan kutije. Poput Google Deep Dream algoritma. I sada se pomoću te razvijene situacije proučavaju ne samo naslikani materijali već i načini rezoniranja AI-ja. U prijevodu, ovo je prvi namjerno generirani poludjeli AI pomoću kojeg će se nastojati otkriti zašto svaki drugi AI ima potencijal razvoja mentalnih bolesti kada mu se u rezon uključe emocije. Jer one očito jedine stoje iza tipičnih robota automatona i 'robota s dušom'. U naslovnoj slici vidite neke od konceptualnih radova DABUS-a...

student financial help center