Nova era genetika: Znanstvenici pohranili podatke u stanice DNK

Napisao  Pročitano 1860 puta

Znanstvenici su razvili najnoviju mogućnost pohrane podataka, a da bi sve poprimilo i simbolične konture - riječ je o jednom od prvih igranih filmova, galopu Eadwearda Muybridgea iz 1878. godine.Taj se film imputirao u živu stanicu DNK i fizičkim razvojem svog domaćina će se multiplicirati beskonačno, tvrdi znanstveni tim s Harvarda. Tako u potvrdili potencijal genoma kao jedinice pohrane podataka. I dali za pravo svima koji slične ideje imaju desetljećima i vjeruju da je DNK odavno napunjena raznim informacijama, možda čak i iz ljudske kolektivne nesvijesti.

U krvi su do sada završili i Shakespearovi soneti, kao i knjiga Georgea Churcha 'Regeneza' uz pripadajućih 90 milijardi primjeraka, prenosi NY Times. Church se nasmijao na upit novinara je li ponosan s najvećom tiražom u povijesti. Cilj je istraživača da u DNK s vremenom ubace bakterije E. Coli koje će bilježiti sve procese i figurativno 'snimati filmove' o životu stanica. Tako će se svaka poteškoća lako premotati i otkriti uzrok problema, a medicina se više neće morati baviti samo posljedicama.

Ovakva svojevrsna alkemija mogla bi stvoriti revoluciju u genetici, navode stručnjaci. Samo jedna stanica DNK može pohraniti bilijardu informacija više od prosječnog CD-a. No, isto tako bi se mogli pročitati već postojeći evolutivni zapisi. A znanstvenici nisu još ni počeli s mozgom koji sadrži 86 milijardi neurona. Kako se napredak u istraživanju ostvario tek kroz šest godina, ovime se otvara nova era proučavanja čovjekove prošlosti. I to one subjektivne...

student financial help center