Genetska modifikacija ljudi: CRISPR tehnika testirana na čovjeku

Napisao  Pročitano 2824 puta

Na biotehnološkom polju se vodi prava borba za prevlast u uređivanju gena kod ljudi. Za sada vode Kinezi, koji su po prvi puta pacijentu oboljelom od raka ubrizgali gene uređene pomoću revolucionarne tehnike CRISPR/Cas9.

 

 

Znanstveni tim, na čelu s onkologom Lu You sa Sveučilišta Sichuan u Chengdu, 28.10.2016. je bolesniku s agresivnim rakom pluća ubrizgao modificirane stanice kao dio kliničkog ispitivanja u West China bolnici, također u Chengdu. U ovom postupku, istraživači su uklonili imunološke stanice iz krvi primatelja, a zatim je u njima deaktiviran gen, pomoću tehnike CRISPR/Cas9, koja kombinira DNA odvajajući enzim s molekularnim vodičem koji može biti programiran da precizno navodi enzim gdje treba odvajati. Ovaj onesposobljeni gen kodira protein PD-1, koji obično zaustavlja imunološki odgovor stanice, što karcinomi iskorištavaju za širenje. Zatim su uzgojili uređene stanice, povećavajući njihov broj i ubrizgali su ih natrag u pacijenta. Očekivanja su da će uređene stanice bez kočnica proteina  PD-1 napasti i pobijediti rak.

 

U izvješću stoji da će pacijent dobiti i drugu injekciju, a sveukupno se na ovaj način planira liječiti ukupno desetoro ljudi. Pratit će se kroz šest mjeseci kako bi se utvrdilo uzrokuju li injekcije ozbiljne nuspojave, a naravno, imaju li i koristi od ovog tretmana. Bude li učinkovit, ovaj će veliki i zahtjevan pothvat možda biti bolji od uporabe antitijela.

 

Uvođenje CRISPR tehnike, koja je jednostavnija i učinkovitija od drugih tehnika uređivanja gena, je ubrzala utrku za prevlast, a posebno između Amerike i Kine te se očekuje da će i druge klinike diljem svijeta ubrzano krenuti s primjenom. Za sada vodi Kina, koja je prva genetski modificirala ljudski embrij koristeći ovu tehniku, dok SAD za sada to samo ima u planu. Tu je i Velika Britanija, koja je ove godine dobila odobrenje za uporabu ove tehnike na ljudskim embrijima.

 

Utrka je tijeku, nadajmo se da će krajnji cilj, odnosno uspješno liječenje neizlječivih malignih bolesti, biti postignut, te da se tehnika uređivanja gena neće koristiti i za druge, puno manje etične svrhe. Ako se već ne koristi...

 

Izvori: Nature, Gizmodo

student financial help center