Studija potvrdila potencijal: 5 minuta svaki dan i riješili ste ovisnost

Napisao  Pročitano 2280 puta

Znanstvene studije o ovisnostima uobičajena su svakodnevica, a ovoga puta su znanstvenici povezali logiku, teoriju i praksu.

 

 

Novo istraživanje s Buffalo Sveučilišta i njegovog Instituta o ovisnostima otkrilo je ključni mehanizam zašto tjelovježba utječe na mozak tako da blagonaklono djeluje na liječenje ovisnosti, kao i ono znatno bitnije – ima preventivan učinak, prenosi Wake Up World.

 

Nedavno je britanska studija dokazala kako je samo pet minuta ubrzanog hoda dovoljno da djeluje na simptome skidanja s ovisnosti od pušenja. Otkrilo se kako vježba stimulira proizvodnju dopamina što sekundarno smanjuje želju za nikotinom. Zato i sama tjelovježba može postati ovisnost zbog navike na povišeno lučenje dopamina – no nema pretjeranih konsekvenci tijekom umjerene ovisnosti. Studija je zaključila kako su trening i fizička rutina najveći motivatori koji osiguravaju opskrbu dopaminom, no i povećavaju memoriju, liječe depresiju, smanjuju impulzivno ponašanje, utječu na gubitak težine i preventivno djeluju na Parkinsonovu bolest.

 

Ova studija bila je pak usmjerena na ‘cardio’, aerobne vježbe koje povećavaju broj otkucaja srca, tempo disanja i cirkulaciju kisika kroz krvožilni sustav. Dr. Panayotis Thanos kao autor studije smatra da je dokazao neurobiološke mehanizme koji stoje iza utjecaja na borbu s ovisnostima. Pokusi na životinjama ukazali su na promjene mezolimbičkih dopaminskih veza u mozgu, čime subjekt pronalazi nagradu, motivaciju i iskustvo u nečemu drugome van okvira trenutne ovisnosti. Ovisnost o drogama izravno utječe na dopamin, a tjelovježba uspjeva balansirati i normalizirati te poremećene tokove. I dovoljno je čak i pet minuta da se vide razlike. Znanstvenici već najavljuju novu studiju u kojoj će mjeriti specifične tipove treninga i njihove odnose na dopamin, odnosno ovisnost i borbu sa skidanjem.

student financial help center