Skinuta četrdesetogodišnja zabrana: LSD u znanstvenoj studiji potvrđen kao ljekovit

Napisao  Pročitano 9803 puta

Rick Doblin, osnivač i predsjednik MAPS-a putem Reddita potvrdio je ono što se već duže vrijeme spominjalo - gotova je prva studija o LSD-u nakon punih četrdeset godina.Švicarci su nastojali dokazati kako LSD terapeutski može pomoći kod pacijenata oboljelih od teških anksioznosti vezanih uz strah od smrti. Jedanaest od ukupno dvanaest subjekata nikada ranije nije probalo LSD i nisu zabilježene nikakve nuspojave. Ovo je tako prva istraga o ovom psihodeliku još od sedamdesetih. Zanimljivo, jedina slična studija na psihodelicima u tom razdoblju bila je ona dr. Ricka Strassmana na DMT-u.

Dokazano je da LSD pozitivno utječe na redukciju anksioznosti kod umirućih pacijenata, i to na 100%-tnom uzorku što je iznimno bitan moment. 'Ponosan sam što mogu reći da u trideset sesija od kojih je samo osam bilo u placebo domeni nije zabilježena niti jedna nuspojava poput psihoze, suicidalnosti, flashbackova ili anksioznosti... To nam potvrđuje sigurnost za tretmane LSD-om pod punom kliničkom prismotrom', potvrdio je dr. Peter Gasser.

'Journal of Nervous and Mental Disease' je u izdanju od prosinca objavio pune rezultate ispitivanje uz zaključak kako je riječ o 'pozitivnim trendovima vezanim uz LSD i anksioznost', kao i potvrdu sigurnosti postupka, dobru učinkovitost i ohrabrujuće rezultate za budućnost. LSD je tako nakon četrdesetgodišnje znanstvene blokade na dobrom putu da postane jedan od službeno prihvaćenih lijekova za psihološke poremećaje što će nedvojbeno otvoriti i mogućnosti za laboratorijska testiranja prirodnih psihodelika.

student financial help center