EFSA dokazala da insekticidi štete pčelama: Korporacije protiv zabrane

Napisao  Pročitano 731 puta

Iako se o ovom problemu govori već dugi niz godina i mnogi poljoprivrednici su kao dokaze naveli situaciju na samom izvoru problema, tek je znanstvena analiza 1500 studija potvrdila da insekticidi štete pčelama.

 

 

EFSA (European Food Safety Authority) tako je ogromnom analizom zaključila da neonikotinoidi štete pčelama, čime bi insekticidi nakon pojedinih vrsta pesticida mogli biti zabranjeni na području EU. Imidakloprid, klotianidin i tiametoksam su prvi na udaru jer njihova dubina ulaska u biljke i zemlju te dugoročnost zadržavanja posebno štete pčelama. Već su korporacije i pojedine nevladine organizacije ušle u kritiku ovih rezultata navodeći da je analiza pristrana i da pčele nisu toliko značajne za određene kulture.

 

Syngenta je zaključke EFSA-e proglasila 'konzervativnima', te smatraju kako je sam rezultat dovoljan da se stvari mijenjaju, a da je bilo kakva zabrana samo 'proizvoljna ideja pojedinaca'. No, s obzirom na njihov stav o važnosti pčela, nije za isključiti to da je moguće kako bi odbili sami poraditi na možebitnim rješenjima. Bioraznolikost, proizvodnja hrane i okoliša samo su neki od razloga želje za zabranom ovih insekticida, a već će glasanje pokazati tko je lobiran od strane interesnih skupina, a tko doista mari za pćele.

student financial help center