Tablete senzori: Nadzor uzimanja lijekova iznad analize učinkovitosti

Napisao  Pročitano 1225 puta

Da je mikročipiranje pred vratima nije nova vijest, a sve je samo zanimao način na koji će se tako što ostvariti. Tvrtka 'Proteus Digital Health' odvažila se na kreaciju tableta senzora.

 

 

Dakle, progutate jednu takvu tabletu i doktor nadzire uzimate li lijekove. I riječ je o psihijatriji, pa se nadzire tretirate li shizofreniju, depresiju ili bipolarni poremećaj. U procesu se kao referentna točka ipak ne razmatra učinak navedenih lijekova na bolesti već samo rutina uzimanja. Kritičari već navode da je tzv. 'monitoring' potpuno neiskorištavanje tehnologije koja ima daleko veći potencijal - otkriće stvarnog učinka tableta na pacijenta.

 

Naravno, sustav očito ne zanima učinkovitost lijekova već isključivo trenutak aplikacije, odnosno uzimanja. Ni FDA nije reagirala na optužbe pa se da zaključiti kako je redovitost uzimanja terapije značajno bitnija od učinka same terapije. FDA navodi da će se troškovi sustava izbjeći ako pacijenti uzimaju propisane kure, iako logika nalaže da će se time povećati broj korištenih lijekova, ovisnost o istima i samim time novac utrošen u lijekove. Tehnologija s ogromnim potencijalom tako još jednom nije iskorištena u najbolje svrhe...

student financial help center