Tamjan: Ljekoviti simbol meditacije i čistog prostora

Napisao  Pročitano 2673 puta

Iako su mnogi upoznati s mirisom tamjana koji se koristi za meditaciju ili čišćenje prostora, on ima i iznimnu ljekovitu svrhu. Radi se o smoli koju stvara bilo koja vrsta drveća koje pripada rodu Boswellia, no najviše je cijenjena Boswellia serrata.

 

 

Kroz povijest, uporaba ove smole je dobro dokumentirana, a njenu vrijednost potvrđuju i brojna moderna istraživanja. Najpoznatije terapeutske svrhe danas uključuju liječenje astme, artritisa, raka, upalnih bolesti crijeva i gastrointestinalnih problema. Odlično djeluje i na kožu, što je vidljivo u tretmanima kože oštećene radioterapijom.

 

Tamjan se može koristiti u obliku ekstrakta i kao eterično ulje, a u oba slučaja je vrlo djelotvoran. Kemijski sastav se malo razlikuje od vrste do vrste, no gledano u cjelini, tamjan sadrži korisne terpenske spojeve, između ostalih limonen, alfa-pinen, beta-pinen, camphene i mircen. Kada je riječ o antitumorskom djelovanju, ulje tamjana je pokazalo svojstva citotoksičnosti, apoptoze i antiproliferativnosti protiv raznih tumorskih staničnih linija, uključujući i rak gušterače.

 

Ulje tamjana se može koristiti i u druge svrhe, primjerice za ublažavanje stresa, u obliku mirisnih kupki ili dodavanjem u osvježivače zraka. Koristi se i za čišćenje doma, budući da posjeduje antiseptička svojstva te za oralnu higijenu, a dodavanjem u neko ulje, poput ulja kokosa ili badema, za njegu problematične kože i zacjeljivanje rana. Korisno je i u ublažavanju simptoma gripe, omogućava izbacivanje sluzi i prohodnost dišnih putova kada se koristi za inhaliranje.

 

Pri kupovini ulja tamjana pripazite da se radi o čistom, 100% eteričnom ulju, a ne o sintetičkom mirisnom ulju, budući da ono sadrži sintetičke komponente i nema terapijske vrijednosti.

 

Izvori: GreenMedInfo, Natural News, HealthNutNews

student financial help center