Ketamin učinkovitiji u borbi protiv depresije od drugih lijekova

Napisao  Pročitano 4407 puta

Poznato je da popularni psihodelik ketamin djeluje antidepresivno, no na koji se to točno način događa do sada nije bilo poznato. Novim istraživanjem znanstvenici su došli do odgovora te su otkrili da učinak podizanja raspoloženja ne uzrokuje lijek sam po sebi, već dolazi od strane jednog od metabolita koji nastaju kada organizam razgradi ketamin na manje molekule.

 

 

Budu li se ovi rezultati, dobiveni iz istraživanja provedenog na miševima, održali i kod ljudi, oni mogu pružiti vrlo brzo i učinkovito olakšanje za osobe s depresijom. Takav bi lijek bio dobrodošla vijest za mnoge osobe s depresivnim poremećajem koji ne nalaze olakšanje među trenutno raspoloživim antidepresivima. Također, ketamin ublažava simptome depresije u roku nekoliko sati, dok drugim lijekovima trebaju tjedni da bi postigli svoj puni učinak.

 

Voditelj istraživanja, neuroznanstvenik Todd Gould sa Sveučilišta Maryland u Baltimoreu navodi da je cijela oblast neuroznanosti postala zainteresirana za ketamin jer on za oboljele od depresije čini nešto sasvim drugo, za razliku od bilo kojeg drugog lijeka koji je na raspolaganju. Iako ketamin još nije odobren za liječenje depresije u SAD-u, postoje klinike diljem zemlje u kojima se on primjenjuje "ispod pulta".

 

Istraživači su se natjecali u potrazi za drugim lijekovima koji imaju antidepresivni učinak ketamina ali bez psihodeličnih popratnih pojava, no bez jasne ideje o tome kako se zapravo ketamin bori protiv depresije. Mnogi od tih napora su usmjereni na lijekove koji ciljaju NMDA receptore - stanične receptore u mozgu. Smatrali su da ketamin cilja na te receptore, međutim, klinička ispitivanja drugih lijekova koji ciljaju na te receptore su uglavnom dala razočaravajuće učinke u liječenju depresije. Tako je ovaj tim znanstvenika sastavljenih od kliničara, analitičkih kemičara i neurofiziologa došao do spoznaje da je jedan od spojeva koji nastaju razgradnjom ketamina, naziva (2R, 6R) -hydroxynorketamine, odgovoran za veći dio antidepresivnog učinka ketamina. Dodatno su uočili da ovaj metabolit ne izaziva nuspojave kod miševa čak i pri dozama gotovo 40 puta većim od uobičajene doze ketamina za depresiju. Također, miševi nisu pokazivali znakove ovisnosti, jer nisu pritiskali polugu za primanje metabolita kada im je ponuđena mogućnost za to.

 

Istraživanje na miševima donijelo je još jedno iznenađenje, naime otkriveno je da metabolit nije djelovao preko NMDA receptora. Znanstvenici nisu još otkrili direktan cilj, ali su našli dokaze da stimulira drugi set receptora - AMPA receptore. Ukoliko će isti rezultat vrijediti i za ljude, to bi moglo dati objašnjenje zašto lijekovi koje su usmjerene na NMDA receptore nisu uspjeli imati isti puni učinak ketamina.

 

Znanstvenici planiraju prikupiti sigurnosne podatke koji su potrebni za klinička ispitivanja na ljudima, što je malo duži proces i očekuje se da će trajati nekoliko godina.

 

Izvor: Nature

student financial help center