Crni Vitez: Legendarni neidentificirani leteći objekt u Zemljinoj orbiti

Napisao  Pročitano 3713 puta

'Crni vitez' poznata je priča za sve u ufološkoj zajednici, a sve češće seže i u domene drevnih astronauta ili teorija zavjere. O čemu se zapravo radi?Mistični i misteriozni objekt kojeg već pedeset godina recikliraju mediji po prvi puta se u javnom prostoru pojavljuje 1899. godine kada je Tesla uočio 'vanzemaljske' signale nalik jeki, a sličnu pojavu ubilježio je i Norvežanin Jorgen Hals u Oslu 1928. godine. Danas se smatra da su obojica detektirali zvuk pulsara, no tako što ne može biti 100% potvrđeno. Prošlo je dvadesetak godina dok ufolog Donald Keyhoe nije javno prozvao dva satelita nepoznatog podrijetla u orbiti. Tako što ne bi bilo čudno da zemlje još nisu uspjele stvoriti satelitsku tehnologiju.

Tajni sateliti bili su prilično popularni u naredno vrijeme pa je i magazin 'Time' pisao o svjedočanstvu američke mornarice i tamnom objektu u atmosferi čije se podrijetlo možda može pripisati Sovjetima. Zatim je i astronaut Gordon Cooper iz misije 'Mercury Atlas 9' vidio nepoznati objekt u orbiti što je kasnije demantirano. 1973. škotski autor Duncan Lunan analizira radio eho i zaključuje kako je riječ o izvoru starom najmanje 13.000 godina - njegove teorije o podrijetlu istog govore o sustavu Epsilon Bootis, no bez pretjeranih dokaza.

Temelj novijih teorija svakako je NASA-ina fotografija iz 98' godine s misije 'STS-88' gdje se na fotografiji (naslovna fotka) vidi nepoznati crni objekt. Američka svemirska agencija smatra kako se radi o termalnom pokrivaču. Koliko je čitava priča popularna govori činjenica da ju je 'Pepsi' koristio u reklamnoj kampanji, kao i brojni bendovi za nazive albuma i pjesama. Ako pogledate u nebo i uočite objekt, svakako nastojte isti i uslikati. Ako ništa drugo, završit ćete na Wikipediji...

student financial help center