RIP ART BELL: Tribute legendi 'Coast to Coast' AM-a i promotora paranormalnog

Napisao  Pročitano 952 puta

Na 'zloglasni' petak trinaesti, tj. 13. travnja 2018. u svojoj 72. godini preminuo je kralj paranormalnog radija i cijenjeni radio-amater s pozivnim znakom W60BB – Art Bell.

 

 

Mnogi njegovi fanovi prokomentirali su da nas je Art napustio na datum koji je u skladu s njegovim emisijama o paranormalnim fenomenima i misterijama. Utemeljitelj je medijskog pokreta koji je popularnost rubnih područja znanosti doveo u prvi plan javnosti. Tvorac je radijskih emisija 'Coast to Coast' i 'Dreamland' čija je popularnost sredinom 1990-ih osvojila Sjedinjene Države i svijet. 'Coast to Coast AM' postala je tada najslušanija američka noćna radio emisija. Prenosila se čak na više od 500 radijskih postaja i imala je više od 15 milijuna slušatelja.

 

AUTOR: Giuliano Marinković

 

Skoro da ne postoji istaknuti autor iz paranormalnih područja koji već nije gostovao u emisiji. Intervjuirani su poznati istraživači, astronauti i mnogi znanstvenici. Čovjek je praktički iz garaže stvorio pravo poslovno paranormalno carstvo na radiju. U eter se javljao iz svog doma smještenog u pustinji u okrugu Nye u Nevadi, nadomak zloglasne zrakoplovne baze 'Area 51'. Njegova utjecajna emisija naposljetku je otkupljena 1998. godine od 'Premiere Radio Network'. Art se nakon promjene vlasništva sve manje pojavljivao u emisiji koju je stvorio. Prvo se prebacivao na vikende dok je tijekom radnog tjedna posao voditelja preuzeo George Noory. Godine 2010. Art potpuno napušta svoju autorsku emisiju.Dana 16. rujna 2013. Art Bell se vratio u potpuno novoj emisiji 'Art Bell's Dark Matter' koja se prenosila na satelitskom radiju Sirius XM. Najavljena je kao njegov veliki povratak. No emisija ja nažalost trajala samo 6 tjedana. Zbog nesuglasica s producentima oko tehničkih problema sa streamom emisije, Art naposljetku napušta i Siris XM.Dana 20. srpnja 2015. Art Bell pokreće novi projekt: internetsku radio emisiju 'Midnight in the Desert'. No, nakon nekoliko incidenata gdje je navodno došlo do pucnjave prema njegovoj farmi, u prosincu 2015. ponovno odlazi s radio valova zbog sigurnosti svoje obitelji. Od tog dana pa sve do smrti zamjenjivala ga je voditeljica Heather Wave.Današnja radio emisija 'Coast to Coast' nema ni polovicu onog buntovničkog šarma „borca za istinu iz garaže“ koju je utjelovljivao Art Bell. Art nikada nije imao provjeru telefonskih poziva prije nego što ih je puštao u eter. Ako ste dobili telefonsku vezu, bili ste u eteru. Sve je to činilo noćne priče nepredvidljivima i uzbudljivima. Danas to više nije tako. Sadašnji radijski voditelj George Noory neka je vrsta 'voditelja na auto pilotu'. Iza njega stoji cijela vojska ljudi. Svi se telefonski pozivi unaprijed provjeravaju prije uključenja u eter. Za Nooryja se kaže da mu producenti pripreme isprintana pitanja za cijelu emisiju koje on onda samo čita i to se zaista osjeti. 'Coast to Coast' danas predstavlja čisti komercijalni proizvod koji štanca emisije na tvorničkoj traci uz vrlo malo istraživanja. Jedina svjetla točka te emisije svakako je nagrađivani istraživački novinar George Knapp koji gostuje vikendima. Riječ je zaista o prvoklasnim istraživačkim emisijama o NLO-ima od kojih su neke usudio bih se reći bolje i od Bellovih.

 

Što se tiče Heather Wave koje bila Bellova radijska nasljednica u emisiji 'Midnight in the Desert' i tu je došlo do potresa nakon njegove smrti. Naime, Heather Wave se smrtno posvađala s Bellovim producentom Keithom Rowlandom (također dugodišnji Bellov webmaster). Krenula je s novim projektom 'MidnighT in the Desert with Heather Wave' dok je Rowland našao novog voditelja i sada nazvao emisiju 'Midnight In the Desert with Dave Schrader'. U tijeku je izgleda pravna bitka između njih dvoje zbog korištenja istog naziva emisije. Bellova ostavština i nakon smrti dio je prijepora na sceni paranormalnog radija.No, Art Bell definitivno odlazi u legendu. Fanovi i novinari tjednima su se po društvenim mrežama opraštali od Art Bella zahvaljujući mu se na novim uvidima koje im je donio u životu. Tijekom tih čarobnih 1990-ih milijuni slušatelja bez daha su pratili priče o NLO-ima, paranormalnim pojavama, fenomenima tik do smrti i svim mogućim misterijama oko nas. Art Bellova arhiva bila je i sjajan izvor istraživačkih podataka za rane emisije „Na rubu znanosti“ kada je internet tek bio u razvoju. Sjećam se prve arhive emisija koju mi je poklonio istraživač Vedran Vukovac tamo negdje oko 2004. godine. Spojivši njegovu i svoju arhivu počeo sam od tada izuzetno aktivno nadopunjavati riznicu i danas vjerojatno imam jednu od najvećih, ako ne i najveću, svjetsku radijsku arhivu Bellovih emisija. Sjećam se velikog dijela emisija koju sam razmijenjivao mjesecima poštom tijekom 2000-ih s jednim arhivistom iz Daytona. Međusobno smo tako popunjavali dijelove koji nam fale.

 

Tijekom godina javljao mi se niz istraživača koji su tražili određene emisije za pisanje knjiga i istraživanja. Uvijek bih im rado izišao u susret. Moja arhiva emisija proteže se tako od 1992. pa sve do danas (2018. godine). Od studenoga 2003. pa sve do danas – svibnja 2018. godine – arhiva je potpuno kompletirana sa apsolutno svim emisijama. Od 1992. do studenoga 2003. arhiva je prilično popunjena iako unutar tog razdoblja još uvijek postoje određene rupe pa se projekt arhiviranja nastavlja.Art Bell nas je zauvijek napustio. Fanovi kažu da je sada negdje tamo gdje je konačno spoznao sve odgovore koje je tražio u svojim emisijama…

 

 

student financial help center