Novi 'najopasniji virus na svijetu' - Što je Nipah i kako djeluje?

Napisao  Pročitano 1010 puta

Smrt jedanaest Indijaca u saveznoj državi Kerali mobilizirao je medije i političare oko nove hajke vezane uz moguću epidemiju.

 

 

Iako smo relativno nedavno imali Ziku, Ebolu pa i virus svinjske gripe za čije cjepivo su ulupani milijuni, a nitko nije odgovarao – dolazi nova histerija.

 

Virus Nipah naziv je dobio po selu Sungai Nipah u Maleziji gdje je 1998. epidemija ubila gotovo 40% od 265 zaraženih osoba. Bolest je posebno opasna jer od nje obolijeva i medicinsko osoblje, no apsolutno je prerano tvrditi kako je riječ o mogućoj epidemiji. Virus prenose šišmiši koji se hrane voćem, ranije su ga prenosile i svinje, domaće životinje i goveda. Zato je nužno stvari držati pod kontrolom – prošla medijska hajka rezultirala je likvidacijom milijuna svinja u Maleziji.

 

Kako se virus prenosi i zaraženim voćem, ne čudi da je u Bangladešu svojevremeno epidemija izbila nakon konzumacije soka od drveta datulje natopljenog urinom šišmiša. Nipah je već svrstan u četvrtu najvišu kategoriju biološke opasnosti, a kolaju i ‘teorije zavjere’ kako je riječ o biološkom oružju za masovno uništenje. Inkubacija traje između pet dana i dva tjedna, simptomi su groznica, povraćanje i glavobolja, kasnije dolaze mentalna oboljenja, encefalitis, koma i smrt. WHO tvrdi da je smrtnost i do 75% čime virus ulazi među najopasnije svjetske RNK viruse, henipaviruse iz obitelji Paramyxoviridae. Hoće li se priča širiti, ostaje za vidjeti.

student financial help center