Wisconsin (SAD) prva legalizira kanabis putem državnog zakonodavnog procesa

Napisao  Pročitano 948 puta

Poput mnogih drugih američkih država, Savezna država Wisconsin se priprema legalizirati kanabis za medicinsku i rekreativnu upotrebu no na drugačiji način. Ukoliko to uspije, Wisconsin će postati prva država koja će legalizirati kanabis putem zakonodavne vlasti umjesto putem glasanja birača.

 Država Wisconsin predstavila je prijedlog zakona koji bi učinkovito poništio federalnu zabranu kanabisa. Zastupnica Melissa Sargent i 17 drugih predstavili su u skupštini prijedlog zakona AB 482 čime bi zakonodavstvo legaliziralo kanabis pod sustavom porezne i regulacijske politike koja se provodi na državnoj razini, na sličan način kao i primjerice alkohol.

 

Prema ovom prijedlogu, stanovnik Wisconsina koji ima barem 21 godinu, mogao bi legalno posjedovati najviše dvije unce kanabisa (oko 28 grama), a nerezident Wisconsina koji ima najmanje 21 godinu bi mogao imati ne više od četvrtine unce (oko 7 grama). Zakon bi također kreirao licencnu strukturu za uzgoj, preradu i prodaju te oformio proces za medicinsku uporabu kanabisa.

 

No zastupnica Sargent navodi kako je bit ovog zakona puno veća od same legalizacije te da se radi o „legaliziranju mogućnosti i prosperiteta“. Ona smatra da Wisconsin više nema vremena za čekanje i da im je potreban pravi plan za stvaranje novih radnih mjesta i poticanje gospodarstva, a to je upravo ono što će ovaj zakon omogućiti.

 

Ukoliko ovaj zakon prođe, Wisconsin bi postao prva država koja je legalizirala kanabis putem državnog zakonodavnog procesa, a ne putem glasačkih kutija. Prijedlog zakona AB 482 nalazi se pred Skupštinskim odborom za kazneno pravosuđe i javnu sigurnost i čeka razmatranje.

student financial help center