Kina se širi na Antarktiku: Grade petu istraživačku postaju

Napisao  Pročitano 1074 puta

Dok Beijing teži ka većoj ulozi na Južnom polu, ledolomac Xue Long ('Snježni zmaj') krenuo je 8. studenog ka Antarktiku s građevinskim materijalima za izgradnju pete kineske znanstveno-istraživačke postaje na tom kontinentu.

 Taj objekt, za koji se očekuje da će biti dovršen do 2022., bit će smješten u području bogate bioraznolikosti, što ga znanstvenicima čini posebno vrijednim.

 

Projekt Neizrecivog otoka postat će treća kineska cjelogodišnja baza i peta sveukupno na Južnom polu, pa će se tako prisutnost Beijinga, koji se antarktičkoj trci priključio tek sredinom 1980-ih, izjednačiti s prisutnošću Washingtona.

 

Pet američkih postaja, uključujući tri trajne baze, trenutno su opremljene zastarjelim hardverom jer je američki antarktički program suočen s financijskim ograničenjima.

 

Prema jednom međunarodnom sporazumu, Antarktik je klasificiran kao znanstveno važno područje tako da nijednoj zemlji nije dopušteno da ondje polaže pravo na teritorij, a također je zabranjeno crpljenje prirodnih resursa.(Izvor: RT.com, 8. studenog 2017., http://tinyurl.com/y9facf46)

student financial help center