Finska uvodi temeljni prihod građanina: Odgovor na robotizaciju i deindustrijalizaciju

Napisao  Pročitano 3591 puta

Dok Hrvatska poreznom reformom žestoko udara na studente, honorarce, ugostitelje i kupce jeftinijih automobila - Finska provodi nezapamćenu reformu.Naime, Finci uvode temeljni prihod svakom građaninu pa će nezaposleni od države dobivati neoporezivi dohodak bez ikakvih povratnih obaveza. Svaki nezaposleni će tako dobivati 560 eura. To možda neće znatnije utjecati na njihov standard s obzirom na visoke finske cijene, režije i rate kredita, no svakako će biti znak dobre volje od strane države.

U državi gdje prosječna plaća prilazi 3500 eura ovo je simbolična gesta, a svakako je pozitivna mjera i ohrabrenje za pronalazak posla koji je često znao biti inferiorniji socijalnim primanjima. Ovako imaju sigurni neoporezivi prihod i eventualni posao im neće biti dodatna porezna obaveza već dodatak. Kako je riječ o eksperimentu socijalne skrbi, u njemu sudjeluju nasumični odabiri i nemaju pravo odbijanja.

Slične prijedloge imaju Nizozemska, Kenija i Indija, a uskoro to planira provesti i kanadski Ontario. Rastuća robotizacija i deindustrijalizacija otvaraju posve nove načine zbrinjavanja radnika pa je pravo pitanje hoće li ovo rješenje i u budućnosti biti svojevrsni kompromis i konsenzus. Hrvatska vjerojatno nikada u istome neće sudjelovati...

student financial help center