Neuromarketing i pranje mozga djece putem slika sa žitarica

Napisao  Pročitano 2884 puta

Prema istraživanju Sveučilišta Cornell, žitarice nisu opasne samo zbog prevelikog udjela šećera, glutena i GM žitarica, već se i preko njihove ambalaže provode tajne psihološke operacije manipulacije uma.U istraživanju 65 žitarica iz 10 različitih trgovina u New Yorku i Connecticutu, Cornell istraživači su otkrili da se žitarice za djecu na policama supermarketa nalaze na polovici visine od visine na kojoj se nalaze žitarice za odrasle.

Istraživanje je također pokazalo da oči likova na kutijama gledaju dolje pod prosječnim kutom od oko 9,6 stupnjeva kako bi se uspostavio kontakt očima s djecom, dok likovi na kutijama žitarica za odrasle gledaju ravno. Osim toga, znanstvenici su otkrili da ljudi koji ostvaruju kontakt očima s likovima s kutija imaju 16% veću vjerojatnost razvoja lojalnosti prema određenim brendovima.

Isti stručnjaci preporučaju roditeljima da djecu ne vode kroz police sa žitaricama. Neki drugi istraživači smatraju da ovo i nije loša ideja te da bi tako kompanije koje misle o zdravlju potrošača mogle stavljati popularne likove i na zdrave žitarice. Koje li to kompanije uopće misle o zdravlju potrošača? Naravno, najpravednije prema potrošaču bi bilo da ne postoji neuromarketing, hibrid znanosti i oglašavanja koja sve više postaje važan alat u određivanju točno kakve vrste marketinške kampanje i proizvoda se odnose na potencijalnog potrošača. Jedini cilj neuromarketinga je prodaja proizvoda i upravo je to ono što većina kompanija koristi danas – vrhunsku manipulaciju kako bi nam uvalile svoje proizvode, a očito je kako su djeca posebno na udaru.

Kao tehniku, neuromarketing koristi EEG i fMRI kako bi se analizirali mozgovi potrošača. Time je omogućeno mjerenje tri ključna podatka: angažman, pozornost i pamćenje. Također se mjeri razina pozitivnih i negativnih emocija koje doživljava potrošač gledajući reklamu ili proizvod. Postoji velika razlika između akademskih ciljeva neuromarketinga i ciljeva korporacije u korištenju neuroznanosti. Akademici istraživači se bave proučavanjem onoga što naši mozgovi čine kada rade izbor. Za korporacije je neuromarketing samo sredstvo u krajnjem cilju prodaje što više stvari.  Živimo u eri agresivnog marketinga, bombardirani smo putem televizije, radija, interneta, izloga trgovina, plakata, zapravo, od svuda. Vrlo je teško ostati imun i zadržati razum, pogotovo je to teško djeci, kad ih se mami šarenim bojama i privlačnim likovima na ambalaži.

Svojim citatom je Hitler možda najbolje objasnio pojam manipulacije uma kroz propagandu:

'Sva propaganda mora biti popularna kako bi privukla najveći broj ljudi, ona mora biti potpuno jasna ljudima koji su najmanje inteligentni, nakon toga vrijeme radi za našu propagandu, na koncu ćemo manjinu koja bude mislila svojom glavom demonizirati i prikazat ih kao neprijatelje države i ljudi. Tada ćemo ih javno ukloniti uz još više propagande na zadovoljstvo svih koji su već pod našim utjecajem.'

Pouka: misliti svojom glavom i ne nasjedati na marketinške trikove.

Izvori:
 
Infowars

Forbes

student financial help center