Okultni Uskrs: Simbolika iza zeca, jaja i Eastera

Napisao  Pročitano 5465 puta

Iako je dugoprihvaćena predrasuda da na nekom od starih jezika 'Easter' znači Isusovo uskrsnuće to zapravo u praksi uopće nije istina. Engleski naziv je potekao od germanskog naziva za mjesec travanj - Ēostur-monath, koji je posvećen božici Ēostur. Ta božica je nasljednica teutonske božice Eastar čiji je božanski muž Val. Još dalji korijeni sve povezuju s Babilonom, jer je Nimrod, glavni bog panteona, nazivan i Baal dok je njegova žena Ištar, poznatija kao Semiramida.IZ KNJIGE 'SUBLIMINALNE PORUKE' RATKA MARTINOVIĆA

Odricanje za vrijeme korizme također je zanimljiva tema. Jasno je da Isus nije imao vrijeme odricanja ili posta prije raspeća pa je vječito pitanje odakle takav običaj? Proljetni post ili odricanje je po lunarnom kalendaru bio običaj prilikom svetkovina božici Easter (Ištar) u starom Babilonu, a i dan danas ga gaje pojedini Egipćani ili Kurdi u neopoganskoj religiji. Bog je u starom zavjetu naredio vječnu slavu Pashe (Druga knjiga Mojsijeva 12:24) pri kojoj je potrebna krvna žrtva janjeta i njegova krv, te se treba slaviti svakog prvog mjeseca, tj. njegovog četrnaestog dana u židovskom kalendaru. Jedina izmjena kroz Bibliju je Isusova, on je promijenio krv s vinom i janje s beskvasnim kruhom. Dakle, slava Uskrsa je (što je i logično) crkvena odluka nastala na povijesti pashe.

Ukoliko niste uvjereni da ova dva prethodna argumenta za drugačiju sliku Uskrsa 'piju vodu' mislim da se morate složiti da štovanje uskrslog Krista definitivno nema nikakve veze s kokošjim jajima i bojanjem / lijepljenjem preslikača. Niti u jednom retku Biblije, a također, niti na jednom naknadnom koncilu nema nikakvog spomena o jajima. Poznato je da se Ištar (Semiramida) rodila iz jajeta, i to na dan svetkovine punog mjeseca, kao što je to slučaj s današnjim Uskrsom. Kasnije je to preraslo u simbol religijske svetkovine (mise) starih Babilonaca i Egipćana. Zatim su druidi jaja nosili kao amajliju bojavši ih što im je naravno davalo određene mistične vrijednosti. Egipćani su pak bojali jaja kao svojevrsno novo rođenje neba i zemlje, a i dan danas ovaj običaj štuju neopogani. Zec je još jedna poveznica s Babilonom i božicom Ištar (Semiramidom). Naime, ona je prikazivana kao zec u ovozemaljskom obliku, a zec je u svim poganskim religijama štovan kao simbol plodnosti zbog brzine i načina razmnožavanja. Štovanje zeca je bilo određeno za prvi dan proljeća i rađanje novog života. Jasno je kako Isus i zec nemaju ama baš nikakve realne niti simboličke veze. Zanimljivo, običaj uskršnjeg zeca i bojanja jaja došao je tek u devetnaestom stoljeću i to iz njemačke pokrajine Bavarske.

student financial help center