Rolling Stone: Bliži se legalizacija psilocibinskih gljiva u SAD-u

Napisao  Pročitano 2474 puta

Rolling Stone magazin u svom najnovijem američkom izdanju otvara put ka legalizaciji psihoaktivnih supstanci kroz njihovu destigmatizaciju i religijsku uporabu.Iako je uporaba psihodelika u religijskim zajednicama u nekim američkim saveznim državama već legalna, inicijativa u Oregonu nastoji stvar proširiti izvan domene religije - kroz legalizaciju psilocibina do 2020. Članak navodi kako je još John Lennon 1980. ustvrdio da su gljive odlaskom u 'underground' označile naprasni kraj pokreta Hippieja i Djece cvijeća, nakon Mansonovog kulta. 'Možda za njih više ne čujete. Ali ljudi i dalje posjećuju svemir'.

Nixon i Bush bili su najgoropadniji borci protiv psihoaktivnih supstanci, a današnje inicijative vezane uz medicinsku uporabu kanabisa i potpunu legalizaciju biljke navode na novi pokret psihonauta kojeg na jedan način vode poznati voditelj Podcasta Joe Rogan i autor Graham Hancock, čime samo nastavljaju gdje je stao Terence McKenna.

Znanost je unatoč zabrani istraživanja suptilno dokazala brojne medicinske i psihijatrijske benefite halucinogena - prve dvije faze studija iskušane su i naveliko se šuška da bi naredne godine mogla biti pokrenuta prva tzv. 'Phase III' studija koja je samo na korak do FDA legalizacije. 'Nisam stručnjak ali mi se zaista čini da bi ovo moglo uspjeti - treba nam puno takvih istraživanja', smatra Mark Kleiman zadužen za zakone o drogama. Za razliku od kanabisa, podrška javnosti za legalizaciju iznimno je skromna, no 'Psymposia' Briana Normanda mogla bi kroz PR promijeniti mišljenje o psihonautici i psihodelicima kao takvima. Amerika ima veliku prednost što su brojni visokorangirani političari mladost proveli na LSD-u, gljivama i kanabisu, no Europa će biti daleko tvrđi orah....

student financial help center