Znanstvenici razvijaju način kako da DMT iskustvo traje dulje

Napisao  Pročitano 2755 puta

Tijekom dugog niza godina korisnike i znanstvenike intrigira zagonetna moć psihodelične tvari, DMT-a, koja omogućava promijenjeno stanje svijesti. Najnovije istraživanje pokušava proniknuti još dublje i iskoristiti mogućnosti DMT-a za psihoterapijske svrhe, i to uz pomoć produženog djelovanja.

 

 

Dr. Rick Strassman i dr. Andrew Gallimore nedavno su objavili svoj znanstveni rad pod nazivom "Model za primjenu ciljano-kontrolirane intravenozne infuzije za produljeno prožimajuće DMT psihodelično iskustvo", a s ciljem omogućavanja opsežnijeg i detaljnijeg istraživanja učinka ove tvari. Koristeći tehniku posuđenu iz anesteziologije, ova metoda regulira količinu DMT u tijelu i, još važnije, mozgu.

 

Stanje svijesti izazvano dimetiltriptaminom (DMT) je jedno od najosebujnijih iskustava dobivenih konzumacijom prirodnih psihodeličnih supstanca. Korisnici dosljedno pokazuju potpunu zamjenu uobičajenog subjektivnog iskustva s "paralelnim svjetovima", često napučenim s raznim neobičnim predmetima i pojavama te drugim vrlo složenim vizualnim sadržajem, uključujući i razna bića. Fenomenologija DMT stanja izaziva zaista veliki interes i poziva na rigorozna akademska istraživanja, ističu autori u svom radu.

 

Kako bi uspješno proniknuli u učinke DMT-a, istraživači su morali riješiti jednu prepreku – njegovo vrlo kratko djelovanje od svega 20 minuta te su razvili pristup kontrolirane intravenozne infuzije. Autori navode da su na ovu ideju došli razmišljajući o činjenici kako DMT ne uzrokuje subjektivnu toleranciju kod višekratne uporabe, za razliku od drugih psihodelika kod kojih se za isti učinak treba napraviti pauza od nekoliko dana. Taj nedostatak subjektivne tolerancije im je poslužio kao ideja da se možda mogu poslužiti kontinuiranim ukapavanjem putem infuzije, kao što se to primjenjuje kod anestezije, kada je potrebno osigurati konstantnu razinu lijeka u mozgu.

 

Ovim je pristupom istraživačima omogućeno da uvedu ispitanike u stabilno i dugotrajno DMT iskustvo, što im pruža mogućnost pažljivog promatranja psihološkog sadržaja, te osigurava opsežnije nalaze za naknadne analize. Ovaj model će biti dragocjen pri prikupljanju funkcionalnih neuro prikaza mozga, a očekuje se i da će meta-kontrolirana intravenska infuzija DMT-a pomoći u razvoju jedinstvenih psihoterapijskih primjena ovog psihodeličnog agensa.

 

Izvor: Vice

student financial help center