Otkriven revolucionarni lišaj koji sadrži i psilocibin i DMT

Napisao  Pročitano 3830 puta

'Sveti Gral' psihonauta napokon je otkriven - ekvadorski lišaj uspio je povezati psilocibin 'čarobnih gljiva' i DMT iz Ayahuasce u do sada neviđenom psihoaktivnom spoju.Lišajevi su u svojoj osnovi simbioza fotobionta alge (cijanobakterije u nekim slučajevima) i mikobionta gljive - gljiva kreira mrežu održavanja, hidratacije i zaštite dok alga generira šećere nužne za ishranu putem fotosinteze. Iako imaju karakteristike biljaka, lišajevi su zapravo složeni organizmi koji podliježu navedenoj simbiozi ili, prema drugoj struji tumača, zatočeništvu. Hife gljiva su tako gusto isprepletane, da grade lažno tkivo, plektenhim. Simbiozom algi i gljiva nastaje organizam s osobinama koje inače nemaju ni jedna ni druga vrsta udruženih organizama i koje su toliko neobične da se vrlo često lišaji nazivaju 'kaosom prirode'.

A u ovom slučaju to je ne samo 'kaos' već i do sada neviđena iznimka. 1981. etnobotaničari Jim Yost i Wade Davis promatrajući pleme Waorani u prašumama Ekvadora nailaze na spomenuti lišaj, kao dio njihovih psihodeličnih rituala. Nakon sedam godina 'urbanih legendi' dvojac napokon u ruke dobiva halucinogeni spoj plemena od svega šestotinjak Indijanaca. Zanimljivo, sam ritual znatno je drugačiji od sličnih u drugim zajednicama - riječ o je o asocijalnom i agresivnom ritualu kletve pa šamani nakon uporabe lišaj ne smiju koristiti naredne četiri generacije ili osamdeset godina. Zato je lišaj bilo toliko teško otkriti i proučiti.

A tri desetljeća kasnije otkriveno je da je riječ o posve novoj i nepoznatoj vrsti lišaja, no isto tako i revolucionarnom halucinogenu. Vrsta prozvana Dictyonema huaorani izložena je tako tekućoj kromatografiji i spektrometriji, te je otkriveno da je ovo prva poznata vrsta izvan kulture gljive da sadrži psilocibin, a isto tako i prva koja sadrži i psilocibin i DMT kao predstavnika triptamina. Znanstvenici smatraju kako lišaj ima nevjerojatan znanstveni i medicinski potencijal dok su psihonauti u iščekivanju njegovog širenja na Zapad. Terence McKenna i njegovo naslijeđe ovim dobivaju jednu sasvim novu dimenziju.

student financial help center