VIDEO: Pogledajte NRZ s Riccardom Cassianiem o utjecaju uma na materiju

Napisao  Pročitano 1548 puta

Većina naših iskustava uvjetovala je da vidimo jasnu granicu između svijeta te naših misli i namjera naizgled čvrsto spremljenih negdje unutar naše lubanje. No, tijekom 20. stoljeća počela su se pojavljivati istraživanja koja su pokazivala da naše usredotočene misli i namjere mogu utjecati na fizički svijet.

 

 

Signal je bio slab, teško uhvatljiv ali neosporiv. Osim laboratorijskih istraživanja, isprepletanje uma i materije pokazalo se i u mnogim anegdotalnim situacijama, pogotovo sedamdesetih godina 20. stoljeća kad je na tom području u modi bilo recimo savijanje žlica usmjerenom namjerom. S vremenom je taj fenomen dobio i svoju englesku kraticu - MMI - koja označava interakciju uma i tvari. Čini se da usmjerena namjera i misli nekako zaobilaze fizička prostorna ograničenja i djeluju trenutno.

 

Gost emisije je Ricardo Cassiani Ingoni, koji je doktorirao na području neurofiziologije na Sveučilištu u Rimu te je šest godina radio kao istraživač u SAD-u u Nacionalnom institutu za zdravlje, a u Italiji je dobitnik nekoliko nagrada iz područja neuroznanosti.

 

student financial help center