Što stoji iza misterioznog pojavljivanja dubokih jama diljem svijeta?

Napisao  Pročitano 6474 puta

Vrtače ili ponikve su prirodna pojava koje nastaju uslijed tektonskih promjena ili djelovanja vode i uobičajene su u krškim krajevima.Njihovo nastajanje je dugotrajno, no ove jame koje gutaju kuće, zgrade, automobile pa i ljude već neko vrijeme se viđaju diljem svijeta i ne postoji nikakvo službeno ili razumno objašnjenje kako do njih dolazi.

Pojavi nekih jama nisu prethodili ni potresi, niti su padale obilne kiše, jednostavno, jame su se otvorile u samo nekoliko sekundi. Na žalost, neke od njih su odnijele i ljudske žrtve.

U travnju 2013. otvorila se jama u Chicagu koja je progutala tri automobila. Video uradak možete pogledati ovdje:

 

 

Sinkhole2

U Kini, djevojka je propala u u jamu duboku 3 metra dok je hodala i razgovarala na mobitel. Spasili su je vatrogasci. Video pogledajte ovdje:

 

 

	A young girl falls into a sinkhole under a sidewalk in the city of Xi'an in northern China

Jeff Bush smrtno je stradao 2013. kada se otvorila jama ispod njegove spavaonice. Stradao je na spavanju potonuvši u jamu široku 6 metara. Njegovi ostaci nisu nikada nađeni a kuću su srušili građevinski radnici.

 

sinkhole

 

Vrlo je poznata i jama u Gvatemali, gdje se otvorila rupa širine 20 metara, a dubine 20 metara. Poginulo je najmanje 123 osobe.

 

Guatamala hole

 

Novije otvaranje jame dogodilo se u siječnju 2014. u Detroitu, SAD, gdje se usred prometnice otvorila jama duboka 4 metra. Gradski autoriteti su izjavili da se to dogodilo zato jer je Detroit stari grad.

 

detroit-sinkhole.jpg

 

Primjera je jako puno, i upravo je to ono što zabrinjava jer se čini da ih je sve više, čak se otvaraju i u potpuno suhim predjelima. Premda je zasigurno nekima uzrok i djelovanje podzemnih tokova voda, erozivno tlo ili djelovanje jakih kiša, za veliku većinu se ne može utvrditi točan uzrok.

Razmislimo: povećan broj potresa, poplava, oslabljeno planetarno magnetno polje te minimalno, ali statistički značajno usporavanje rotacije Zemlje uz pojavu brojnih vrtača ­ što se događa s planetom?

student financial help center