Zanimljiva turistička inicijativa: Mistična Baranja i njezine misterije

Napisao  Pročitano 1857 puta

'Mistična Baranja' jedan je od sedam projekata koje je Turistička zajednica Baranje kandidirala za projekte prekogranične suradnje, javlja Večernji.Jedna od točaka ekspedicija bila bi crkva u Topolju, odnosno njezin toranj i križ na vrhu koji se neprestano urušavaju još od 1722. Mještani smatraju da su krivci za to grobovi s mrtvačkim glavama u podu crkve, nepoznatih osoba. Tu je i Dragojlov brijeg gdje su Osmanlije navodno ostavili blago koje se točno u podne suncem može i razotkriti, a mnogi koji su to pokušali platili su.

Kozarcem pak luta dijete bez glave čija utvara hoda još od sudara u kojem je obezglavljeno poginulo. Beli Manastir pak ima kućanstvo u kojem vlada poltergeist, te se nalazi na nekadašnjem groblju. Leteće žlice i vilice opisuju iskustvo. 'Mistična Baranja uključivala bi dva velika festivala, našu 'Slamu' te festival u mađarskoj Vražjoj Kotlini kojega u sedam dana, inače, posjeti i do 60.000 ljudi. Njih bi, opet, povezivala turistička ruta po lokacijama za koje se vežu legende' započinje Matej Perkušić, čelnik TZ Baranje.

Hoće li sve započeti i pod čijim vodstvom, vrijeme će pokazati, a ovo je zapravo hvale vrijedan pokušaj katalogiziranja misterija i tajni diljem Hrvatske.

student financial help center