Duh Vremena: Ekocid na marginama izbjegličke krize

Napisao  Pročitano 971 puta

U posljednjih mjesec dana, događaju se golemi problemi na Hrvatsko - Slovenskoj granici na kojoj je postavljena tzv. žilet žica. Kako to i obično biva, mediji ne pokrivaju ove događaje, ne govore o popratnim problemima postavljanja žice niti se o tome vode javne rasprave.Žilet žica je odraz političkog i moralnog stanja Europske unije i ona prije svega dokazuje da Europa nije ono za što se predstavlja svijetu. Svakom zdravom razumu je već odavno jasno da Europska unija nije dobrohotna zajednica zbog njezinog aktivnog sudjelovanja u zapadnjačkim ratovima kroz NATO aktivnosti. Europa nije niti zajednica naroda otvorena prema svijetu, niti može biti simbol dostojanstva, zajedništva i solidarnosti, načela na kojima je navodno izgrađena.

Europa je odahnula nakon rušenja zida, jedne necivilizacijske tvorevine, umjetne granice, koja je podijelila istok i zapad. Danas, kada vlade podižu žičane ograde unutar EU, vidimo da ljudi ne uče ništa iz povijesti, da se povijest ponavlja, te da se ponovno rade umjetne podjele. Europa u praksi negira sve ono za što se službeno zauzima.

Bodljikava žilet-žica kao 'nova normalnost'

Slovenska vojska do sada je postavila 140 kilometara bodljikave žice duž granice s Hrvatskom, a unatoč pojedinačnim prosvjedima lokalnog stanovništva, vlasnika zemljišta, pa i nekih uglednih osoba, vlada premijera Mire Cerara inzistira da se s time nastavi.

Prava tragedija je to što žilet žicu Slovenija nema plan uopće otkloniti, bez obzira na stanje izbjegličkog vala. Žica se širi kao strano tijelo u prirodi i tamo će zasigurno i ostati, ako se pita političke vođe koji su i dali zeleno svjetlo za njezino postavljanje. Žica u našoj blizini postaje "nova normalnost" što vidimo i iz same Hrvatsko - Slovenske javnosti koja na nju reagira mlako, nezainteresirano, bez ikakve javne rasprave, te uz veliko odobravanje i hihotanje fašista i desničara u obje zemlje.

Bodljikava žica će ostati dovoljno dugo da posvjedoči nestanku onakve Europe u kakvu su vjerovali svi oni koji su za Europu glasovali i kakvom su ju zamišljali. Žica će ostati bez obzira na tri milijarde eura danih Turskoj, koja je zadnjih godinu dana dopuštala procvat poslova u krijumčarenju izbjeglica, i bez obzira na želju licemjerne Angele Merkel da se broj migranata drastično smanji, unatoč tome što ih je i sama pozvala. Schengenski prostor uskoro će biti prošlost i uskoro će se govoriti samo o obrani vanjskih granica Europske unije.

IZVORNI ČLANAK DO KRAJA PROČITAJTE OVDJE

student financial help center