Teroristički napad u Parizu: Stara škola SAD-a

Napisao  Pročitano 3446 puta

Jeste li čuli za dvostruki bombaški napad u Bejrutu koji se dogodio dan prije 'terorističkog' napada u Parizu? 'Islamska država' preuzela je odgovornost za taj napad koji se dogodio u četvrtak i u kojem je poginulo 43 ljudi, a više od 200 ranjeno.Libanonska vlada proglasila je petak danom žalosti u zemlji. Radi se o jednom od najsmrtonosnijih napada u Libanonu u posljednjih nekoliko godina. Međutim, korporatistički mass-mediji diljem svijeta nisu ni približno pažnje dali ovom masakru, kao onom u Parizu koji se dogodio dan kasnije. Ovo je još jedna tragedija naše stvarnosti u kojoj mediji odlučuju o tome čiji život vrijedi više i čija je smrt vrijedna žaljenja i molitve, a čija nije.

Kontrola ljudskim emocijama putem mass-medija

Na televiziji vidimo histeriju i strah vezanu za događaje u Parizu, te hipnotičko ponavljanje udarnih riječi: strah - teror - prijetnja - rat - terorizam - strah - teror - prijetnja - rat - terorizam... 'Ovo je objava rata' ponavljaju televizijski spikeri Obaminu izjavu. No, ako je tek ovaj napad u Parizu doveo do toga da zapad i EU objavljuju rat 'Islamskoj državi' (čitaj: izliku za vojnom intervencijom na Siriju), što je to što se događalo do sada, ako to nije rat? Obama, vlada SAD-a i svi njihovi suradnici su zasigurno htjeli reći: 'Ovo je razlog da nastavimo svoj rat!'

Iz toga što su mediji potpuno izignorirali napad u Bejrutu je jasno: kad NATO i SAD u svojim vojnim intervencijama 'dostave demokracije' masovno bombardiraju naselja, bolnice, škole i vrtiće i pri tome ubijaju civile muslimanskog stanovništva, to je borba za demokraciju, slobodu, oni su samo kolateralna šteta. No, kad se dogode bombaški napadi na europskom tlu, makar oni pogodovali istim silama kojima pogoduje rat u Siriji, tada se ne okrivljuje vlastita država zbog pružanja direktne pomoći terorističkim organizacijama koje bacaju bombe u Siriji, vlastitu vladu, ili dobrohotni SAD, već su za to krivi, ponovno muslimani. Kada je Brevik pobio one nevine ljude u Norveškoj, onda se pričalo o masovnom ubojici i psihički nestabilnoj osobi, a ne o teroristu. Nitko nije napadao njegovu vjeru, jer nije musliman. Ako kršćanin ubije nekog, onda je ubojica ili borac za slobodu, a ako musliman ubije nekog onda je terorist.  A što je s SAD-om i njegovim suradnicima koji desetljećima uništavaju nekoć stabilne zemlje s ciljem da ih razjedine i ekonomski dovedu do ruba propasti?

Obama je dan nakon napada u Parizu izjavio "Ovo je napad na cijelo čovječanstvo i univerzalne vrijednosti koje dijelimo, ovo je napad na civilizirani svijet". U srpnju prošle godine, više od stotinu Egipćana poginulo je u terorističkim napadima. Prošlog mjeseca stotine ih je poginulo u bombaškom napadu u Ankari. Zatim Beirut, a sada Pariz. Predsjednik Obama nije dao nikakvu službenu izjavu kao odgovor na napad u Beirutu. Svakako, Beirut se ne računa pod 'civilizirani svijet', pa stoga nije bilo vrijedan spomena, baš kao ni Libija, Afganistan ili Irak. Ali po pitanju interesa za naftom i jačanje vojno-industrijskog kartela, civili, žene i djeca u ovim 'ne-civiliziranim svjetovima' su poželjna kolateralna žrtva. Ovaj rat se vodi linijom rasizma koji se širi i reklamira putem medija poput svjetlucavih reklama na billboardu.

Tragedija u Parizu je, nažalost, zapravo stara škola vlade SAD-a koju je svakako pohađala i politička elita Francuske kao zemlje koja je oduvijek vjerni podržavatelj zapadnog neo-kolonijalizma. Tako da možemo očekivati da će Francuski predsjednik pozvati svoje stanovnike na zajedništvo i na zajedničku borbu protiv muslimanskih ekstremista, što je upravo ono što su SAD i Izrael htjeli od početka.

IZVORNI ČLANAK DO KRAJA PROČITAJTE OVDJE

student financial help center