Frontex seli na izvor? Austrija za slanje EU ‘graničara’ u Afriku

Napisao  Pročitano 832 puta

Iako se EU godinama kune kako su priče o vojsci EU 'teorije zavjere', s vremena na vrijeme netko izađe s gotovim idejama i planovima.

 

 

Ovaj puta oglasio se austrijski ministar obrane Mario Kunasek koji bi Frontex (pograničnu stražu) poslao u ‘dobrovoljne’ afričke države gdje bi se na licu mjesta suočio s imigrantskim problemom. Naravno, nigdje nije istaknuo da je riječ samo o borbi protiv posljedice, ne i protiv uzroka – učestalih zapadnjačkih intervencija poput one u Libiji ili Siriji.

 

“Ako mene pitate, Frontexovo djelovanje trebalo bi biti prošireno na način da dopusti uporabu policije i vojske za sigurnosne misije na granicama” smatra Kunasek za Die Welt i dodaje da će upravo Austrija nastojati progurati takvu ideju. Tako bi Frontexovi agenti navigirali lokalnim snagama u ‘efektivnijem osiguranju vanjskih granica EU’. Zanimljivo, novinari ga nisu pitali što ako te afričke zemlje zapravo nemaju ništa protiv takvog iseljavanja svojih ilegalnih i kriminalnih struktura.

 

Njegov nacrt uključuje fokus na Italiju i Grćku, ali i širenje u Afriku uz blagoslov domaćinske zemlje. Cilj je rušenje ‘trafficking’ mreža, zaštita pogođenih izbjegličkih kampova i osiguranje granica afričkih zemalja. Na sve se nadodao i kancelar Kurz koji uvođenje granica smatra nužnim ako se Njemačka odluči na sličan potez. Ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl pak smatra da bi kombinacija tih dvaju ideja bila idealna – formiranje posebnih ‘jedinica za čuvanje granica’ koje bi imale interventnu svrhu. Što Bruxelles misli o svemu, ostaje za vidjeti.

student financial help center