Trump i Putin u šahovskoj partiji: Rusija sve licemjernija, SAD blizu blokade

Napisao  Pročitano 1303 puta

Ruski predsjednik Vladimir Putin u posljednje vrijeme počeo je koristiti Trumpove trgovačke taktike u maniri 'Podijeli pa vladaj'.

 

 

Nakon što se Trump odlučio skloniti iz ‘Statusa Quo’, redefinirati sve američke dogovore i Europsku uniju ne razmatrati kao jednu veliku cjelinu, sličnoj strategiji posvetio se i Putin – samo s dijametralno suprotnim smjerom.

 

Bruxelles, Trump i Putin prepoznali snagu desnice kao ‘novog suradnika’

 

Ide li ta odluka SAD-u na mlin? Kako u kojoj situaciji. Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker prvi je promijenio ploču porukom da se ‘prestane udarati po Rusiji’ i da EU mora osnažiti veze s dojučerašnjim velikim oponentom. Da izbjegne potpunu osudu SAD-a dodao je da neće prihvatiti situaciju u Ukrajini i na Krimu, no s dozom rezerve pošto je upravo Bruxelles u Kijevu pokrenuo prvi vojni puč na demokratski izabranog lidera (Viktor Janukovič) na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata. Probni balon je pušten, a dolazak Putina u Beč pomno je odabran za prvi državnički posjet u novom mandatu. Zamjenik kancelara Heinz-Christian Strache eksperimentalno je pustio poruku da EU mora ukinuti sankcije prema Rusiji čime je samo prvi u nizu ‘amenovatelja’ Junckerove ideje.

 

Angela Merkel je svojim posjetima Sočiju i pregovorima o novoj trasi plinskog cjevovoda tomu suptilno dala dodatni moment. Kancelar Kurz je već najavio da će upravo Austrija ovaj sastanak iskoristiti da postane most između EU i Rusije, pošto se Putin odlučio za drugačiju taktiku od Trumpa i na uniju i dalje gleda kao na cjelinu. Iako su poruke usmjerene ka tome da Rusiju ne treba spojiti s Kinom, prava je istina da je ovo protuudarac Trumpovom ‘Podijeli pa vladaj’. Zanimljiva stvar je ta da i s jednim i s drugim liderom pregovaraju stranke konzervativnog ili nacionalističkog spektra čime progresivna ljevica i liberali ‘vrući krumpir’ otvoreno prepuštaju dojučerašnjim mrskim neprijateljima. Bruxelles je uvidio rast desnih opcija i iskusno se priklonio njihovom utjecaju.

 

Trump natjerao Putina na otkrivanje karata

 

Putin tako stoji iza Marine Le Pen, Orbana, austrijskih i njemačkih desnih snaga dok se Trump posvetio Poljskoj, Macronu, europskim Pučanima i nacionalsocijalističkoj Italiji. Bruxelles je u početku odbijao i sam spomen bilo kakvih saveza s desnim opcijama no očito osjete da bi takav pristup mogao biti kontraproduktivan. Najveći dokaz tomu je promjena odluke o privremenoj suspenziji demokracije u Italiji gdje su nakon samo par dana svom čovjeku na mjestu predsjednika dali zeleno svijetlo za podršku pobjedničkoj struji, uz još jedan primjer korištenja trgovačko-pregovaračke taktike pritiska i kompromisa. A kada je Trump odlučio razbijati EU iznutra, Putin je odmah prešao u protunapad – odlučio se preko sebi bliskih struja obratiti Bruxellesu za poboljšavanje teško narušenih odnosa.

 

Ništa drugačija situacija nije ni na Bliskom istoku. Pozivanje izraelskog premijera Netanyahua na Dan pobjede rezultiralo je politikom šutnje tijekom proglašavanja Jeruzalema glavnim gradom i masakra u Gazi, kao i sve rezerviraniju politiku prema Iranu. Sirija je tako u škripcu odlučila šutjeti na okupaciju Golanske visoravni kao i raketiranje iranskih ciljeva na vlastitom području – pa je sasvim moguće da će i sam Assad biti uvjetovan određenim stvarima. To bi ukazalo na Trumpovu veliku pobjedu – Putin bi nakon godina prozivanja za licemjerje i sam postao veliki licemjer, pošto SAD nedvojbeno od prvog dana Iran naziva ‘neprijateljem broj 1’ dok ih Rusi prozivaju saveznicima. Sada bi pak šutnjom u eskalaciji sukoba upravo Putin ispao poput Obame, čovjek kojemu je vlastiti interes promijenio svjetonazore. Trump je od početka vođen isključivo interesom i to ne skriva. Putin pak igra ulogu jedine oporbe ‘Novom svjetskom poretku’. Sada će biti prisiljen pokazati pravo lice – bilo podrškom službenom Bruxellesu ili pak guranjem Irana van konteksta savezništva.

student financial help center