Saudijci prijete Kataru: 'Ako kupite oružje od Rusa, to je čin agresije'

Napisao  Pročitano 1109 puta

Da je Katar u nemilosti od trenutka kada je odbio Trumpov 'reket' nabave američkog oružja, svima je jasno.

 

 

No Saudijska Arabija otišla je i korak dalje. Katar je posustao i na kraju ipak kupio američko oružje, a sada su se odlučili na pregovore oko ruskog S-400 raketnog obrambenog sustava. Arabiji se to nije svidjelo, a vjerojatno je impuls došao iz Washingtona. Pa se ta religijska diktatura nakon poziva na ‘sijanje demokracije u Siriji’ odlučila zaprijetiti Kataru ‘vojnom intervencijom’.

 

Svojevremeno su ih uz Bahrein, Emirate i Egipat sankcionirali za ‘podršku terorizmu’, iako se za slične manevre optuživalo upravo Saudijce. Katar pregovara s obje strane i ima određene segmente simpatije prema Iranu, a to ne može proći nekažnjeno u svijetu američkih ‘marioneta’. Kontroverzni šeik bin Salman koji uživa podršku zapadnih medija odlučio se požaliti Francuzima na ‘duboku zabrinutost oko odnosa Dohe i Moskve’.

 

“Kupovina ovakve tehnologije ograničit će postotak američkog komfora – SAD će morati uložiti dodatna tehnološka sredstva u zemlje u okruženju” smatra Salman, prenosi RT. Dodaje kako mu neće preostati ništa drugo osim vojne intervencije. Zapadni mediji tako još jednom diktatora Salmana prozivaju idealnim rješenjem za etabliranje demokracije, ljudskih prava i vojnog poretka u Siriji, Jemenu i Kataru – iako upravo Saudijska Arabija prednjači u nazadnosti u tim sektorima. Turska je već dobila žuti karton zbog kupovine ruskog oružja unatoč članstvu u NATO-u, pa je ovo samo još jedan novi vid pritiska.

student financial help center