Operacija Svemir: Osniva se Svemirsko zapovjedništvo američkih zračnih snaga

Napisao  Pročitano 1107 puta

 

 

 

Odbačeni su planovi za 'Svemirske jedinice' američke vojske, nakon što je taj prijedlog izostavljen iz konačne verzije Zakona o nacionalnoj obrani [NDAA] za fiskalnu godinu 2018. [FY18], uz predviđeni godišnji proračun od 700 milijardi dolara.

 Kongres je planirao stvoriti vojni ogranak, poput mornaričkog pješaštva, posvećen svemiru, ali zračne snage su se usprotivile predloženim Svemirskim jedinicama jer bi one preuzele njihove vojne svemirske operacije.

 

Umjesto toga, NDAA daje Svemirskom zapovjedništvu zračnih snaga isključivu nadležnost da organizira, obučava i oprema sve svemirske snage.NDAA također sadrži neke promjene načina na koji bi se vojska bavila svemirom, uključujući ukidanje brojnih birokratskih položaja kao što su Vijeće svemirske obrane i Zamjenik načelnika stožera Svemirskih operacija.

 

Ideji o Svemirskim jedinicama suprotstavio se ministar obrane James Mattis i upravitelj Združenog stožera, general Joseph Dunford. Smatrali su, naime, da je stvaranje zasebnog ogranka – iako vojska u svemiru treba učiniti više – ipak preuranjeno.

 

Godine 1967. Sjedinjene Države i Sovjetski Savez potpisali su Sporazum o svemirskom prostoru u kojem se potpisnicima zabranjuje da u svemirski prostor postavljaju nuklearno ili bilo kakvo drugo oružje za masovno uništenje. Tim sporazumom, međutim, nije ograničeno postavljanje konvencionalnog oružja.

 

Tajnica američkih zračnih snaga Heather A. Wilson kaže da je Kongres predložio povećanje budžeta za vojne programe povezane sa svemirom, čak iznad razina koje zahtijevaju zračne snage.

 

Članak 1605 NDAA za FY18 također klasificira svemir kao moguću 'borbenu domenu': „...Sjedinjene Države nastoje razviti, proizvesti, izraditi i održavati objedinjeni sustav sredstava kao reakciju na sve sporniju prirodu domene djelovanja u svemiru kako bi se ... odvraćali ili spriječili eventualni napadi na naše snage na svakoj razini orbite u svemiru; i ... obranio teritorij Sjedinjenih Država, naših saveznika i naših snaga razmještenih po svim operacijskim domenama.”

 

Tajnica Wilson je dodala: „Iznos koji zračne snage predviđaju potrošiti povećava se, prijedlogom proračuna FY18, za 20 posto.”

 

Moderniziranje američkih kapaciteta u svemiru ministar obrane Mattis smatra jednim od prioriteta u svojim nastojanjima da američke zračne snage učini „svakim danom sve ubojitijima”. Ranije je pozvao Kongres da prihvati NDAA kako bi Pentagon također mogao „ulagati u važne ratne kapacitete, uključujući one u svemiru”.Tajnica Wilson je napomenula: „Najvažnije je da integriramo i normaliziramo svemir, kao dio zajedničke operacije.Američke zračne snage imaju oko 70 posto naših kapaciteta u svemiru, a moja će nadležna tijela organizirati, obučavati i opremati svemirske zračne snage za vođenje borbenih operacija kad budu pod vodstvom borbenog zapovjednika.”(Izvor: RT.com, 10.-11. studenog 2017., http://tinyurl.com/ydxcu6mk, http://tinyurl.com/ya2pst27; također vidi Vijesti iz svijeta, NEXUS (australsko izdanje) 24/05)

 

 

 

student financial help center