Iran: 'Cionista nema za 25 godina'; Izrael: 'Mi smo tigrovi, a vi ste u opasnosti'

Napisao  Pročitano 2335 puta

 

 

 

Nakon Trumpove pobjede na izborima Cionistički pokret dobio je ogroman vjetar u leđa, a rezultate toga vidimo i u odnosima s Iranom gdje Izrael nakon mnogo godina prijeti i zvecka oružjem.Premijer nacionalsocijalističke partije 'Likud' Benjamin Netanyahu spomenuo je ISIL i naveo da će ukoliko zaprijeti Izraelu sebe dovesti u opasnost - što je samo po sebi interesantno pošto je Izrael i do sada bio poput izoliranog otoka kada govorimo o džihadističkim terorističkim akcijama. Na to mu je odgovorio vrhovni vođa Irana Ayatollah Ali Khamenei s tezom da Cionistički režim ionako neće ni postojati kroz 25 godina.

Netanyahu je promptno odgovorio preko kazahstanskog diktatora Nursultana Nazarbayeva. 'Nemojte nam prijetiti jer nismo zečevi - mi smo tigrovi. Ako nam prijetiš, dovodiš sebe u opasnost!' Khamenei mu i na to odgovara: 'Kao što rekoh ranije, ako se muslimani i Palestinci odluče na ujedinjenje i borbu, Cionistički režim neće postojati kroz 25 godina'. Tako nešto unatoč radikalnosti izjave nije neistinito pa postavlja jedno sasvim drugo pitanje - zašto prilično klerikalna i militaristička Saudijska Arabija, bogati Katar i druge arapske zemlje pomažu Izraelu, a ne svojoj braći Palestincima?

Iran je već tjednima napet i u javnim obraćanjima smatraju kako će Trump američki fokus s Afganistana, Sirije, Iraka i Jemena jednostavno prebaciti na Iran i Pakistan. Sebe smatraju daleko tvrđim orahom od ranije navedenih država, a kako imaju i nuklearni potencijal to zasigurno neće biti desant. Netanyahu je pak naveo kako jedva čeka popričati s Trumpom, i to upravo o nuklearnim sporazumima. Oružje je napeto i Bliski istok pažljivo promatra razvoj situacije...

 

 

 

student financial help center