Sinkronizirani virtualni otkucaji srca potiču izvantjelesna iskustva

Napisao  Pročitano 4546 puta

Novo istraživanje sugerira da bi poticanje izvantjelesnog iskustva (OBE) moglo biti vrlo jednostavno: osobi bi trebalo prikazati videosnimku same sebe, s projekcijom njenog srčanog bila.Prema toj studiji, um je lako prevariti i navesti ga da misli kako pripada nekom vanjskom tijelu, a lako je manipulirati i čovjekovom samosviješću, eksternalizacijom unutarnjih ritmova tijela.

U tipičnom izvantjelesnom iskustvu osoba doživljava osjećaj lebdenja izvan svoga tijela ili gledanja tijela s točke gledišta izvan samoga sebe. Većina nas ne doživljava izvantjelesna iskustva jer mozak neprestano filtrira informacije iz svih naših osjetila kako bi nam pomogao da utvrdimo što mi jesmo, a što nismo.
 
Malo se zna o tome kako informacije iz naših unutarnjih organa doprinose tjelesnoj samosvijesti i da li se njima može manipulirati da bi se potaknulo izvantjelesno iskustvo. To je pitanje na koje su odlučili odgovoriti dr. Jane Aspel, viša predavačica psihologije na Sveučilištu Anglia Ruskin u UK-u, i Lukas Heydrich, doktorand iz Laboratorija kognitivne neuroznanosti na Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne u Švicarskoj.

Aspell i Heydrich odlučili su ustanoviti bi li se na tjelesnu samosvijest tijela moglo utjecati vizualnim prikazom jednog od njegovih ključnih unutarnjih ritmova: pulsirajućih otkucaja srca. Sedamnaestoro sudionika spojili su na senzore elektrokardiograma te su im dali da gledaju videosnimku njihova tijela kroz naočale za gledanje virtualne stvarnosti, i to tako da se činilo kako se njihovo tijelo nalazi dva metra ispred njih.
 
Sudionici su vidjeli svoje vlastite otkucaje srca vizualno postavljene na njihova virtualnog dvojnika u formi svjetlucavog obrisa oko tijela, koji je sinkrono pulsirao. Nakon nekoliko minuta mnogi sudionici rekli su da imaju osjećaj kao da se nalaze u sasvim drugom dijelu prostorije, umjesto u svom fizičkom tijelu, i da osjećaju kako je njihovo 'sebstvo' bliže njihovom virtualnom dvojniku.

Prema navodima istraživačkog tima, ovo je prva studija koja jasno pokazuje kako vizualni signali koji sadrže informacije o unutarnjim organima tijela (u ovom slučaju, o otkucajima srca) mogu promijeniti njihovu percepciju samih sebe.

'Ovim se potvrđuje da je mozak sposoban integrirati vizualne informacije s informacijama o kucanju srca', kaže Aspell. 'Čini se da je mozak vrlo osjetljiv na obrasce u svijetu koje može povezati sa samim sobom: kad je svjetlucanje bilo usklađeno s otkucajima srca kod ispitanika su se događale promjene u njihovoj percepciji samih sebe.'  
 
Aspell trenutno proučava osobe koje neprestano skaču s raznih dijeta na svoj uobičajen način prehrane (boreći se s viškom kilograma) i kaže da planira nastaviti istraživati 'kako unutarnje tijelo oblikuje naš identitet.'

Ovo istraživanje, poduprto od strane švicarske Nacionalne zaklade za znanost i Bertarellijeve zaklade, bit će objavljeno u časopisu Psychological Science, publikaciji Američkog fiziološkog društva.

student financial help center