Macumba: Mračna religija Južne Amerike u revitalizaciji

Napisao  Pročitano 1338 puta

Drevni sustavi vjerovanja stoljećima su ostali zaboravljeni u velu prašine, no pojava Santa Muerte (Svete Smrti) revitalizirala je brojne sestrinske tradicije, a jedna od njih je Macumba.

 

 

Macumba je prakticirana ponajviše u starom post-konkvistadorskom Brazilu, kao i Argentini, Paragvaju i Urugvaju, kao svojevrsna subkultura naspram snažnog isusovačkog utjecaja i pod svojim okriljem sadrži druge tradicije poput Candomblé, Giro i Mesa Blanca. Iako se danas razmatra kao praznovjerje, raste joj popularnost. Središte svetkovine je Boto, slatkovodna pliskavica Amazone koja po vjerovanju ima sposobnosti mjenjolika i u obliku muškarca impregnira mlade djevojke. Vračevi tako mole Botoa da praktikantu podari prokletstvo - ozljede, bol, bankrot, bolesti, smrt... Uz životinjsku žrtvu i simbol prokletstva.

 

Iako se prakticira unutar prevladavajućih religija poput kršćanstva, razmatra se kao crna magija. Krv je sveti sakrament, no isto tako i najveća stigma religije. Mnogi stoga primjenjuju Giro, odnosno uporabu palminog ulja umjesto krvi i žrtve, a urbane legende govore i o ljudskim žrtvama i seksu s maloljetnicima. Invokacija uključuje spomenutu pliskavicu, no i duhove robova preminulih u traumi, zarobljenih između svjetova. Med pak služi kao medij duha južnoameričkih Indijanaca dok voda donosi informaciju iz polja informacija koje nas okružuje.

 

Najviše biće religije je 'Majka Priroda', kao svojevrsna poveznica s duhom Ayahuasce - stručnjaci smatraju kako je ovo zapravo odgovor na psihodeličnu sferu Južne Amerike, od strane robova mješanaca koji zbog kršćanstva nisu željeli konzumirati 'demonske duhove' psihoaktivnih biljaka. Zato ima i velike poveznice s afričkim vjerovanjima, iako je riječ o prilično mračnoj tradiciji. No dok se podrobnije ne istraži, nećemo doznati njezine stvarne osnove ni sustav...

 

student financial help center